Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

"Bomberna föll hela tiden"

I början av förra seklet flydde Ibrahim Chammos farfar till Syrien från Mardin i nuvarande Turkiet, jagad av de ottomanska soldater som ville få bort alla kristna ur imperiet. Mindre än 100 år sedan fick familjen fly igen, denna gång undan inbördeskrig och jihadister.

Nyheter · Publicerad 10:44, 29 nov 2017

Det finns en legend om farfar Chammo, och familjen återberättar den med stora gester, i vardagsrummet i Vällingby i Stockholm.

– Det var skottlossning, och han fick ett skott i bakhuvudet. Alla trodde han var död, säger 12–årige sonen Giorgio.

– En kvinna hjälpte honom att ta sig därifrån. Men sedan hade han för alltid ett hål efter kulan som man kunde stoppa ner halva lillfingret i, fortsätter pappa Ibrahim, och visar med handen mot huvudet.

Till skillnad från sin anfader, så klarade sig familjen Chammo utan yttre sår från Syrien 2015.

Tack vare att Ibrahim Chammo hade släktingar i Sverige kunde han få svenskt arbetstillstånd och komma hit med familjen.

Men de upplevde att det var i sista stund.

År 2013, när de lämnade hemstaden Hasakah i nordöstra Syrien, stred flera olika milisgrupper med regeringen om kontrollen över den rika provinsen. Under 2014 och tidigt 2015 erövrades delar av den av IS. Laglösheten tilltog, vatten och el slutade fungera.

– Jag fick flera hot som jag kände att jag måste ta på allvar, och en pojke i Georgios klass kidnappades och lämnades först tillbaka mot en större summa pengar, berättar Ibrahim Chammo.

– Det smällde av bomber hela tiden. Vi var jätterädda och jag kunde inte sova, fyller sonen i.

Familjen, som dessutom består av mamma Roula Kikolof, 24-åriga Marierose och 21-åriga Noel, tog farväl av sitt hem och tog sig först till Damaskus.

Efter två månader beslöt de att ta sig ännu längre bort från kriget, till staden Tartu vid havet.

Där stannade de i två år, i väntan på en möjlighet att lämna landet.

Under tiden som Ibrahim Chammo väntade på ett svenskt arbetstillstånd, hade han för säkerhets skull skaffat ett armeniskt visum, för att kunna ta sig ut ur landet på det viset.

Detta visum har sedan dess skapat problem för familjen. Migrationsverket hävdat nämligen är familjen är armeniska medborgare, vars asylskäl ska prövas mot Armenien, som familjen inte har någon annan koppling till, och inte till Syrien.

Hittills har familjen fått tre avslag på sin ansökan om att få stanna i Svergie.

– Armenien ville hjälpa kristna att lämna Syrien. Ryssland var det enda andra land som utfärdade resehandlingar åt syrier, men för vår del blev det armeniska, säger Ibrahim Chammo.

– Inte förstod jag då att det var något som sen skulle vändas emot oss.

Familjen är långt i från ensam i sin belägenhet.

– Vi har många familjer här med samma problem. Migrationsverket vet att de kommer från Syrien och att de inte har någon annan koppling till Armenien än de här pappren, säger en person som arbetar med rådgivning inom den syrianska katolska kyrkan i Stockholm.

– Men de gör det lätt för sig och väljer att följa paragraferna.

Trots den osäkra framtiden anser sig familjen Chammo ha haft tur på många sätt.

Ibrahim Chammo arbetade som lärare på en stor kristen skola i Hasakah, och i Sverige fick han jobb på kristna Stefanskolan i Bromma, där han undervisar i slöjd och franska.

Dottern Noel arbetar också där, medan Marierose läser svenska.

Det armeniska visumet har ställt till det lite extra för Marierose, som gifte sig för åtta månader sedan. Migrationsverket har sagt till henne att hon måste resa till Armenien för att därifrån ansöka om att förenas med sin make, som är svensk medborgare. 

– Det kan ta flera år. Ska jag förlora ännu fler år av mitt liv än jag redan gjort, frågar hon.

Ibrahim Chammo säger att familjen fortsätter att hoppas, och att kämpa.

– Jesus är min advokat, och han kommer att hjälpa oss. Jag kan bara säga tack till Jesus för allt, säger han.

Jesus är min advokat, och han kommer att hjälpa oss. Jag kan bara säga tack till Jesus för allt.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...