Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Bolivias president återkallar lag mot evangelisation

Bolivias president meddelar att han tänker återkalla den nya lag som kriminaliserar evangelisation. Beskedet kommer sedan hundratusentals kristna demonstrerat på gatorna och mobiliserat till bön och fasta.

Nyheter · Publicerad 15:42, 24 jan 2018

I en tweet förklarar landets president Evo Morales att den nya strafflagen ska återkallas. Han vill ”förhindra förvirring”, meddelar han och skriver att regeringen aldrig kommer att godkänna lagar som går emot det bolivianska folket. Nu vill han istället lyssna in förslag från alla delar av landet, enligt Christian Post.

Presidenten anklagade samtidigt oppositionen för att ”konspirera” och "destabilisera landet med felaktiga uppgifter och lögner”.

Lagen, som godkändes i december, var utformad så att det skulle kunna vara kriminellt att evangelisera. Lagtexten föreskrev att ” de som rekryterar, transporterar, frihetsberövar eller inhyser personer med målet att få dem att delta i väpnade konflikter eller religiösa organisationer ska straffas med fem till tolv års fängelse”.

Detta trots att Bolivia i sin konstitution föreskriver religionsfrihet.

Beskedet om den nya lagen spred en djup oro bland landets kristna från olika samfund, och en förening för evangelikala i Bolivia, Andeb, lämnade in en kraftfull protest till regeringen.

Världen idag har också berättar om det upprop om förbön som i förra veckan gick ut till kristna genom WEA, en organisation som bevakar kristnas frihet i mer än hundra länder. Man bad om att regeringen skulle dra tillbaka lagen, att myndigheterna inte ska begränsa utan främja religionsfriheten samt om Guds vägledning för de kristna i landet som protesterade.

Bolivias kristna har arrangerat dagar med bön och fasta men också genomfört protestmarscher i flera av Bolivias största städer

– Det har varit stora protester och storstrejker i många yrkesgrupper. Lagen omfattar många sektorer i samhället, men just punkt 11 handlar om religionen. Vad jag förstått har presidenten dragit tillbaka alla punkterna nu, säger Birgitta Green som varit missionär i Bolivia i 30 år men numera bor i Jönköping.

Den senaste tiden har hon fått många rapporter från Bolivia och hon säger att det nog aldrig förr varit så stor sammanslutning bland landets kristna från olika inriktningar.

– De har berättat om stora fina och lugna manifestationer. På flera håll har de klätt sig i vitt och böjt knä på centrala gator. Demonstranterna har räknats i hundratusental i de största städerna, men det har väldigt lugnt och städat, säger Birgitta Green.

– Oron har varit mycket stor i alla kristna led, berättar hon. Till exempel skulle formuleringen om att inte få transportera någon till religiösa sammanhang i praktiken innebära att man inte skulle få ta med sina barn till kyrkan.

Att presidenten nu dragit tillbaka lagen uppfattas, enligt Birigitta Green, som ett svar på bön bland många troende i landet.

– Men vad som sen händer, och hur stabilt det blir vet ingen. Jag ska åka dit i mars, så jag får höra mer då.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...