För Herren Gud gör ingenting utan att uppenbara sin hemlighet för sina tjänare profeterna.
Amos 3:7

Världen idag

Artisten Netta från Israel vann musiktävlingen Eurovision song contest i år. Men nu pressas Israel som blir värdland 2019 att inte hålla tävlingen i Jerusalem. Foto: Armando Franca / AP / TT

Bojkott hotar Eurovision i Jerusalem

Om Eurovision hålls i Jerusalem 2019 så ska vi bojkotta evenemanget. Sådana hot hörs nu från röster i olika europeiska länder, bland annat Sverige. Bakom kulisserna pressas Israel nu att flytta tävlingen till en annan stad.

Nyheter · Publicerad 19:30, 11 jun 2018

Den israeliska artisten Netta Barzilai vann årets Euro­visionfinal, som varje år är ett av världens största direktsända event med miljontals tv-tittare i och utanför Europa. Direkt efter segern sa vinnaren i en intervju: ”Nästa år i Jerusalem”.

Och omedelbart efter att det stod klart att Israel blir värd för evenemanget 2019 kom en rad reaktioner. I Storbritannien och Irland har krav ställts att finalen ska flyttas från Jerusalem till en annan israelisk stad, eller ett annat land. I Island har namninsamlingar gjorts för att försöka stoppa den isländska medverkan 2019.

I Holland har en tv-show sänt en djupt antisemitisk parodi på Nettas sång, något Israel kraftfullt visat sitt missnöje mot. Och i Sverige har bland andra Vänsterpartiet i Malmö gått ut och krävt att Eurovision Song Contest ska bojkotta Israel helt.

Hemliga möten ska redan ha hållits mellan ansvariga EBU och det israeliska sändande bolaget. EBU ska bland annat ha flaggat för att Eurovision kan komma att flyttas till Cypern eller Österrike.

Sverige ska, enligt vissa medieuppgifter, vara ett av länderna som är beredda att avstå tävlingen om den hålls i Jerusalem och ska också vara en av de som pressar på för att få den flyttad.

Men Israels kulturminister Miri Regev har satt ner foten. Om arrangemanget inte hålls i Jerusalem så kan Israel avsäga sig värdskapet, säger hon enligt Jerusalem post.

Tävlingen är utformad för att också marknadsföra arrangörslandet och kostar miljontals kronor. Varför skulle Israel lägga de summorna om man inte ens får välja var i landet tävlingen ska hållas, frågar Regev sig.

”Staten Israel har en huvudstad, den heter Jerusalem, och det kommer vi inte att skämmas för”, är hennes budskap.

Tidigare när Israel vunnit Eurovision, senast 1998, så har tävlingen nästföljande år arrangerats i just Jerusalem.

Nioåring fick dödshjälp i Belgien

Eutanasi. Allt fler fall Nyligen kom en rapport från Belgien, ett av få länder i Europa som tillåter aktiv dödshjälp, som visar att efterfrågan på eutanasi ökar kraftigt. Den...

Fejkbild spreds efter israelisk offensiv

Propaganda. En bild på en fyraårig palestinsk flicka, Bayan Abu Khamash, som ska ha dödats i ett israeliskt flyganfall mot Gaza i veckan, fick stor spridning på...