Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

I skjutningarnas och våldets Biskopsgården undersöker Andreas Holm och Equmeniakyrkan möjligheten att starta en ny församling. "Där mörkret är som mest kompakt behövs ljuset som mest", framhåller han. Foto: Privat

Biskopsgården kan få en ny församling

Just nu arbetar Equmeniakyrkan Region väst med en förstudie för att se över om man ska plantera en församling i Biskopsgården i Göteborg. – Det rapporteras om mycket destruktivt här, men det är där ljuset har sin bästa funktion, säger Andreas Holm.

Nyheter · Publicerad 14:00, 11 apr 2018

Han arbetar, med stöd av Equmeniakyrkan i Alingsås, med förstudien som man just nu befinner sig mitt i.

– I Equmeniakyrkan har vi en vision om att plantera 50 nya församlingar till år 2025. Vi tittar på platser där det inte finns så stor kristen närvaro och där många onådda människor bor. Biskopsgården är en sådan plats.

I området bor mellan 26 000 och 29 000 människor och hittills har bara Svenska kyrkan och Pingstkyrkan församlingsarbete här.

– Det är ett område med många behov och sociala problem, det finns mycket människor men en liten aktiv kristen församlingsnärvaro, säger Andreas Holm.

Än så länge finns inget formellt beslut från Equmeniakyrkan att plantera församling i området, men Andreas Holm beskriver hur man försöker se vilka möjligheter och förutsättningar som råder. Om man bestämmer sig för en församlingsplantering betonar han att det är ett långsiktigt åtagande.

På onsdag arrangerar man en bönevandring i området, något Equmeniakyrkan ofta gör i den här delen av processen.

– Alla som har ett hjärta för platsen eller ett intresse för att göra något pionjärt i Biskopsgården, är varmt välkomna. Det här är ett sätt att skapa engagemang men också att söka Guds ledning för platsen, inte minst hur och var i området man skulle kunna satsa.

Andreas Holm berättar att på väg i bilen till Biskopsgården för sitt första besök i arbetet med förstudien, rapporterades det på lokalradion att en bomb hade briserat där kvällen innan. 

– Det man kan säga är att ljuset alltid blir väldigt ljust när det kommer till mörka platser. Man kan uppleva att det har funnits ett kompakt mörker med de problem och den destruktivitet som varit. Men det är där ljuset behövs som mest, framhåller han.

– Att finnas ute bland människorna skulle vara ert stora uppdrag här, menade också polisen när vi hade kontakt med dem.

Andreas Holm påpekar att det kan kosta på lite för kristna att gå till förorterna och arbeta där.

– Men det är viktigt att svensk kristenhet går ut också dit, även om det inte alltid är lika enkelt att forma församling där.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...