Nyheter

Biskopsämbetet ett viktigt redskap även för frikyrkan

Ett föredrag som Livets ord-pastorn Ulf Ekman höll vid ett seminarium på Bjärka-Säby i slutet av maj har skapat debatt på nätet. Ekman talade om biskopsämbetets nytta för frikyrkan och i framför allt pingst-karismatiska sammanhang.I samband med resonemanget kom han också att vidröra en annan omdiskuterad fråga i kyrkodebatten i dag, nämligen den om Petrus-ämbetets legitimitet.

Under ett seminarium på Nya slottet i Bjärka-Säby utanför Linköping i slutet av maj, var Livets ords pastor Ulf Ekman inbjuden att hålla ett föredrag. Temat var ”Episkopé – enhet och framtid”. Episkopé är det grekiska ord som biskop härstammar från och föredraget handlade just om det; huruvida biskopsämbetet är viktigt för frikyrkan eller inte. Ekman konstaterade att pingst-karismatiska sammanhang i mångt och mycket har avvisat de historiska kyrkornas erfarenheter och strukturer och bildat en egen församlingssyn. Detta menade han i slutändan leder till andra problem som man har svårt att lösa på egen hand inom sammanhanget.
– Eftersom man är så teologiskt positionerad (...) har man därför ignorerat en del av de redskap som kyrkan faktiskt har burit på i århundraden, sade Ulf Ekman till deltagarna på Bjärka-Säby.
Han konstaterade att biskopsämbetet är ett sådant redskap och att det skulle kunna ge stadga, stabilitet och kontinuitet till församlingar. 
– Biskopsämbetet bär inom sig ett apostoliskt arv som har en konstant legitimitet. Då går delar av kristenheten miste om en viktig, apostolisk dimension som styr kyrkan rätt när man ignorerar detta ämbete eller när man gör om det till något annat än vad det egentligen är.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS