Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Lukas Berggren, Eric Lacabanne och Marcus Birro. Foto: Jonas Adolfsson

Birro fyllde kyrkan

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 apr 2012

Gud, påhoppen i media och värdet av kristen press.
Det blev självklara samtalsämnen när Marcus Birro och Världen idag på torsdagen gästade Kungsportskyrkan i Huskvarna.

Birro grillades av chefredaktör Lukas Berggren och värdförsamlingens pastor, Eric Lacabanne, i den fullsatta kyrkan. Och kasten blev tvära mellan humor och allvar. Birro tog upp sin tid som missbrukare. Liksom förlusten av två barn. Birro högläste den dikt han skrev sedan ett av barnen dött. "Men jag är en far utan barn", avslutade han dikten till publikens andlösa tystnad.

Han fick också frågor om den senaste tidens påhopp i media och på nätet. Marcus Birro slog fast att priset är högt för den som vill stå upp för Gud i det offentliga Sverige.  För det fick Birro en varm applåd som han besvarade med ett lika varmt leende.
Samtidigt visade han en skön distans till en del av påhoppen. Som när han citerade en syrlig tidningskommentar till hans Gudsfokuserade krönikor.  "Marcus Birro får Ingmmar Bergman att framstå som en muntergök", löd citatet som  fick publiken i Kungsportskyrkan att brista ut i gapskratt.
Den gästande poeten och tv-profilen berättade också om sitt nya liv med Gud.
– Det är som en förälskelse, förklarade han och jämförde med sin första förälskelse i skolåldern.

Med frågande blick undrade han varför en del gammelkristna rationaliserar bort bibelordet och misstror förbönens makt.
– För mig är detta helt obegripligt! utbrast Birro.
Plötsligt hade han skuttat ned från den höga barstolen vid intervjubordet.
– Jag skulle vilja se lite mer av stolthet hos de kristna över att man tror på Gud, fortsatte han, stående på scengolvet.  Man behöver inte slå Bibeln i huvudet på människor, men man kan lägga den på bordet, tipsade han.
Med glimten i ögat påpekade Lukas Berggren att Birro nu faktiskt lät som en väckelsepredikant.
– Jaså, svarade Birro utan att protestera.

Det faktum att han numera skriver för Världen idag har väckt indignation från hans uppdragsgivare på Expressen och TV4. Själv är han emellertid både glad och stolt över uppgiften.
– Något "proggigare" än Världen idag får man leta efter, sa Birro och pekade på tidningens patos för utslagna och svaga som exempel.

Att skriva om Gud i Världen idag och andra tidningar har kostat honom anseende i kultur- och medieeliten. Men själva hantverket har blivit lättare för den garvade skribenten. Han berättade om hur artiklar som vanligen tar timmar att skriva, nu blir klara på 7 minuter.
– Men det gäller bara de artiklar som jag skriver om Gud, betonade han.

Kungsportskyrkan i Huskvarna var fullsatt. Foto: Jonas Adolfsson

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Inte så illa som vi tror…

Gästkrönika Torbjörn Freij När man stiger av och på tunnel­banan i London ropar en röst i högtalaren: ”Mind the gap!” Viktig, men det finns ändå allvarligare klyftor i världen...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...

Vill slå "skyddsmur" vid nazistmarsch

Antisemitism. Kom till Göteborg och markera mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) genom att stå med kippa utmed den nynazistiska organisationens marschrutt den 30...