Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Berlinpastorer får ändra julpredikan

Präster och pastorer runt om i Tyskland skriver nu om sina predikningar inför julhelgens gudstjänster. I ljuset av måndags dåd blir julens budskap än viktigare, menar pingstpastor Lioba Diez i Berlin. – Just nu behöver vi den kraft som Gud sände oss i Jesus och som han sänder oss hela tiden, rakt in i natt och tröstlöshet, säger hon.

Nyheter · Publicerad 13:25, 23 dec 2016

Pastor Lioba Diez sitter som bäst och skriver om sin julpredikan när Världen idag når henne i pingstkyrkan i östra delarna av Berlin.

– Det här sker överallt nu. Alla måste vi på något sätt beröra det fruktansvärda som hänt här i Berlin, säger hon.

Hon ska tala i pingstkyrkan i östra Berlin både på julafton och på juldagen. Och efter ett samtal med samfundets ledarskap väger nu både hon och andra pastorer in måndagens tragedi, som krävde tolv dödsoffer, i julens predikningar.

– I min predikan påminner jag om att världen inte var hel när Jesus föddes heller. Maria och Josef bodde i ett land som var under ockupation, där våldet härskade, och efter Jesu födelse måste de fly till Egypten, säger hon.

– Det var ingen hel värld. Och världen är inte hel i dag heller. Nu ser vi för våra ögon bilderna från dådet i Berlin. Men vi omges också av bilder från krig runt om i världen, som i Aleppo.

Trots detta, och just på grund av detta, menar Lioba Diez, måste de kristna fira det ljus som som bryter in i världen med Jesus.

– Gud kommer in i det mörker som råder i världen. Och det är det speciella: att Gud inte kommer med vapen eller skickar någon armé. Utan han kommer som ett nyfött barn, sårbar och i behov av människors omsorg, säger hon.

– Därför är det viktigt att fira jul nu, även om det kan kännas hemskt och vi inte alls är "i stämning" för det. För just nu behöver vi den kraft som Gud sände oss i Jesus och som han sänder oss hela tiden, rakt in i natt och tröstlöshet.

Pingstförsamlingen i östra Berlin är relativt homogen, berättar hon, och med undantag för några irakiska flyktingar som låtit döpa sig här finns inte många olika kulturer representerade.

Här finns de som förhåller sig till måndagens dåd mot en julmarknad på andra sidan stan med stoiskt lugn. Men också de som oroar sig, över terrorhotet och över utvecklingen i det tyska samhället i stort.

– Man får tänka på att vår församling ligger i östra Belin, och en del äldre som redan är misstänksamma mot muslimer och "främlingar" får nu vatten på sin kvarn, säger Lioba Diez.

Själv resonerar hon inte så, och påminner om att polisen ännu inte vet allt om dådet och varför det utfördes

– Det är självklart hemskt vad terrorister gör. Men det är ändå enstaka individer, och man kan inte fördöma hela grupper av människor för det.

Rädd är hon inte.

– Berlin är stort och det kan alltid hända något. Man kan bli överkörd av en bil på gatan när som helst. Det är en risk som kommer med att leva.

Nog kan även denna jul bli en fest för stadens kristna, hoppas hon.

– Jag hör också röster som säger att "vi vill fira, det är viktigt för oss, vi behöver kraften och vi vill fira det som är vackert och värdefullt". Så det tänker vi göra.

Just nu behöver vi den kraft som Gud sände oss i Jesus och som han sänder oss hela tiden, rakt in i natt och tröstlöshet.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...