Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Bad om förlåtelse för synd mot samer och judar

Samer, judar och romer, förlåt oss! Inför människor och Gud bad de 350 ledarna vid helgens nordiska ledarkonferens i Örnsköldsvik förlåtelse för Sveriges synder.

Nyheter · Publicerad 09:58, 16 maj 2018

Efter Sebastian Staksets predikan på fredagskvällen – om att förlåta och att bekänna sina synder – böjde hela folksamlingen knä inför Gud och bekände synder. Allt under rörda känslor och tårar. 

– Förlåt oss nordiska länder för när Sverige stod tysta och malmen åkte på Sveriges järnvägar ner till Tyskland under andra världskriget, sade Stakset högt i sin bön.

– Förlåt oss, judar, för diskrimineringen Sverige utsatt er för. Förlåt oss, romer, för hur Sverige diskriminerar er och behandlar er illa, bad han och lyfte bland annat också upp samerna i sin bön.

På estraden fanns bland annat ledare från Fjällkyrkan i Kiruna, samer, som fick nu dela med sig av hur de upplevt förtrycket, diskrimineringen och kampen om marken och renskötseln.

– Förlåt oss, samer för allt vi gjort emot er. Men även för tystnaden och att Sverige inte bett om förlåtelse, bad Stakset tillsammans med alla knäböjande konferensdeltagare. 

Fler tårar rann och hjärtan öppnades på vid gavel när bönen togs till en ny nivå. Fyra konferensdeltagare från Island blev inbjudna att leda i bön, och de bad med kraft. 

– Detta har gigantisk profetisk betydelse, sade Håkon Fagervik från Norge, från bönecentret Nordic Harvest Mission i Levanger i respons till det historiska som nu ägde rum.

Han erinrade om hur profeten Daniel i Bibeln bad och bekände sitt folks synder, även om det inte nödvändigtvis var Daniel själv som hade begått synden. 

– Jag tror att det är början på en väckelsevåg, sade en annan av talarna, Stefan Swärd. Det är en mix av förkrosselse, syndanöd, stark lovsång och profetisk bön för nationerna.

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Adaktusson: ”Återupprätta relationen med Israel”

Riksdagen. Israel och Mellanösterns kristna i fokus vid jungfrutal i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...