Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Polis på plats när Nordiska motståndsrörelsen marscherade med plakat och flaggor i Göteborg i helgen, som en upptakt inför en större demonstration den 30 september. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte uppehåller sig i synagogans omedelbara närhet.

Nyheter · Publicerad 12:10, 20 sep 2017

"Ni får gärna klart forma kärleksringar eller motstånd var som, men vi undanber närheten av synagogan för det försvårar vår sits ytterligare den dagen. Och ytterligare bekymmer behövs inte nu", skriver Laila Takolander, verksamhetschef för judiska församlingen i Göteborg, i ett brev till prästen Anders-Petter Sjödin, vilket lagts ut på Facebook.

Författaren och debattören Marcus Birro hade föreslagit att författare och andra skulle samlas vid synagogan den 30 september för att markera sitt stöd för stadens judar när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) marscherar förbi några kvarter längre bort.

Och Vänskapsförbundet Sverige-Israel vill att kristna och andra sympatisörer ställer sig utmed NMR:s marschrutt i närheten av synagogan, och att män tar på sig judisk kippa.

Laila Takolander understryker i sitt brev att det är särskilt olämpligt att motdemonstranter samlas vid synagogan den 30 september, som är den dag då judarna firar jom kipur, försoningsdagen.

"Under denna dagen gäller våra Shabbatregler, vilket innebär bl. a. att vi inte jobbar, åker, handlar eller använder någon som helst elektronik – endast livräddning utgör ett undantag. På Yom Kipur gäller även full fasta utan mat och dryck i ca 25 h. Detta för att vi inte skall se till våra fysiska behov, endast de själsliga," skriver hon.

"Det är alltså helt fullkomligt omöjligt att någon av oss skulle vara proaktiv i det evenemang ni planerar".

Det är dessutom svårt att kontrollera vem som ansluta sig till manifestationen, poängterar Laila Takolander.

"De flesta människor är välvilliga och vi är rörda över alla varma tankar i dessa svåra tider. MEN faktum är att vem som helst kan ta sig med i ringen eller motståndet. Och det är ingen som kollar identiteten på deltagarna. Så det utgör ett stort hot för oss säkerhetsmässigt. Och vi kan inte bära den risken", står det i brevet, vars innehåll bekräftas av Laila Takolander i ett mejl till Världen idag.

Judiska centralrådet i Sverige hade begärt ett möte med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för att framföra sin oro med anledning av Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg. Mötet kommer dock inte att bli av förrän efter den 30 september, berättar rådets ordförande Aron Verständig.

I sitt senaste nyhetsbrev uppmanar han de judiska församlingarnas medlemmar att sluta upp i landets synagogor den 30 september.

Trump: Kön ska definieras vid födseln

USA. Trump-administrationen vill införa en snävare definition av kön – den skulle innebära att en persons juridiska kön definieras vid födseln som...