Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Artister bakom ”pedofillåt” får delta i SVT-program

Anton Magnusson och Simon Gärdenfors är komikerduon som i början av sommaren fick skarp kritik för sin låt om övergrepp på barn. Nu meddelar SVT att artisterna kommer delta i humorföreställningen ”Släng dig i brunnen” i höst. ”Det här är bland det mest vidriga jag hört”, skriver Jonatan Alfvén från Love and Hope på sin Facebooksida.

Nyheter · Publicerad 10:30, 11 aug 2018

Det var i slutet av juni som komikerna Anton Magnusson och Simon Gärdenfors hamnade i en kritikstorm för sin låt som i positiva ordalag beskriver våldtäkt mot barn. Låten, vars titel Världen idag väljer att inte skriva ut, framfördes av den fiktiva artisten Mr. Cool (Magnusson) och beskriver bland annat grova sexuella handlingar mot spädbarn.

Tiotusentals människor, däribland komikern Mia Skäringer och sångerskan Pernilla Wahlgren, reagerade på låten, och flera arrangörer valde att ställa in evenemang med Magnusson och Gärdenfors.

En arrangör som övervägde att ställa in komikerduons medverkan var stand-up-showen ”Släng dig i brunnen” som visas på SVT.

Men nu meddelar SVT att det kritiserade radarparet trots allt ska få medverka.

”Mitt beslut att låta dem medverka baseras i första hand på att licensbetalarna fortsatt ska känna sig trygga med att SVT värnar om yttrandefriheten och att vi då och då måste ha överseende med att konstnärer, artister och komiker för sin fortsatta utveckling utmanar gränser och söker provokation”, skriver Thomas Hall, programchef för SVT nöje, i ett pressmeddelande.

En person som upprörs över SVT:s beslut är Jonatan Alfvén från orga­nisa­tion­en Love and Hope som arbetar med att rädda barn ur sexindustrin.

”Det här är bland det mest vidriga jag hört! SVT har alldeles nyss beslutat att sända ett tv-program med komiker som sjunger om att våldta och döda små bebisar”, skriver han på sin Facebooksida.

SVT:s svar ger han inte mycket för.

”Utmanar gränser? Söker provokation?”, skriver han och ger ett axplock ur låtens våldtäktsglorifierande text.  

”Grattis SVT. Här är er yttrandefrihet! Vad kommer härnäst? Nazister i Skavlan? Pedofiler i Så ska det låta?”, fortsätter Alfven.

Han berättar därefter att ”mängder av kvinnor”, varav vissa själva har blivit våldtagna, har hört av sig och berättat hur illa berörda de har blivit.

”SVT, ni har precis valt en väg som är så långt bort från allt det som oroliga föräldrar och utsatta kvinnor kämpar för. Vart försvann Metoo? Var är kampen för kvinnor och barn?” skriver han avslutningsvis.

Till SVT Kultur meddelar Thomas Hall att det är oklart om komikerduon kommer synas i det färdigredigerade programmet.

– Det är fyra kvällar med ungefär 18 komiker så ingen är garanterad att synas i programmet, säger han.

Hall påpekar att Magnusson och Gärdenfors kommer ha samma förutsättningar som alla andra i programmet och att komikerna kan klippas bort om de drar skämt som går utanför manus och som SVT inte vill vara delaktiga i.

Något annat som kan göra att duon klipps bort är ifall den polisutredning som, efter anmälningar, har inletts mot dem kommer leda till något.

Thomas Hall får frågan ifall komikerduon kommer få skämta om pedofili.

– Pedofiliskämt på scenen får de ansvariga för föreställningen ansvara för men jag har svårt att se att det skulle komma med i programmet, säger han till SVT Kultur.

Det är fyra kvällar med ungefär 18 komiker så ingen är garanterad att synas i programmet.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Sök samförstånd kring långsiktiga lösningar

Ledare Sverige behöver hopp och tillförsikt – inte splittring När detta skrivs har Sveriges riksdag just röstat bort statsministern. Landet står utan regering. Eller riktigare; Stefan Löfven leder nu en...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...