Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Alphakurs på Elida blev stormigt äventyr

Så många lektioner blev det inte tal om då det i förra veckan vankades Alphakurs på Elida. När segelbåten skulle färdas från Malaga till Gran Canaria fick deltagarna uppleva full storm. – Men vi har fått minnen för livet, säger pastor Anders Marklund.

Nyheter · Publicerad 16:30, 12 feb 2018

22 deltagare och sex besättningsmän lättade glada ankar i Malaga förra lördagen. Planen var att ta sig till Gran Canaria och kombinera seglandet med Alphakurslektioner.

En lektion hann gruppen med medan de befann sig i Medelhavet. Därefter blev det svårare.

– Det blev otroligt tufft väder med kuling och storm om vartannat, berättar pastor Anders Marklund, som var med som Alphaledare.

– En dag var det 30 meter per sekund i byarna. Flera i besättningen sade att de aldrig har varit med om så tufft väder på den sträckan förut.

Att sitta inne i salongen för att ha lektioner var inte att tänka på.

– Alla var nog mer eller mindre sjösjuka, berättar Anders Marklund.

Trots allt tycker både han och deltagarna att det blev en bra resa.

– Gruppen blir väldigt tajt när man gör något sådant här tillsammans. Det går inte att ha fasader när man ser någon stå och spy över relingen. Man kommer väldigt nära varandra.

Anders Marklund påpekar att det blev många bra samtal under resan.

– Det har funnits tid att lyssna på människor, så vi har haft många djupa samtal om livet och tro. Och alla har kunnat prata till punkt.

Han påpekar också att Gud har varit påtaglig på ett särskilt sätt under resan.

– Havet är fascinerande. Man kommer nära skapelsen på ett sätt som jag inte gjort tidigare.

Hur kändes det att lägga till vid Gran Canaria?

– Helt underbart! Vi kastade ankar i en vik och tog oss in till land med en liten RIB-båt. Sedan hade vi en fantastiskt fin kväll tillsammans.

Planen är nu att ta igen de missade lektionerna på hemmaplan. Antagligen blir det ett par dagar på Anders Marklunds hemmaplan, Hönö.

Det finns även planer på att ha Alphakurs ombord nästa år. Då blir det dock ingen lika lång sträcka över öppet hav.

– Vi pratar om att segla från hamn till hamn över dagen och ha lektioner på kvällstid. Om det sedan blir i Medelhavet eller svenska skärgården är inte bestämt än, säger Anders Marklund.

Han poängterar dock att varken han eller deltagarna ångrar resan.

– Vi har fått minnen för livet och varit med om saker som få får vara med om. Det var en extremt spännande upplevelse.

Seglingen

Alphadeltagarna var i blandade åldrar – från 20-årsåldern till över 70 år. Vissa var troende, medan andra inte hade någon tro. Vissa var seglingsvana, medan andra aldrig seglat.

Kapten på Elida är Stefan Abrahamsson. Med på resan fanns även hans fru, Diana, och fyra andra besättningsmän.

Deltagarna var indelade i vaktlag, som ansvarat för segelföring coh kökssysslor.

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...