Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Alm och Severin: Så får vi genombrott

Med utgångspunkt i temat Tillsammans för Guds rike fick Världen idag tillfällen att samtala med evangelisten Carl-Gustaf Severin och pastorn Daniel Alm.

Nyheter · Publicerad 11:54, 8 jan 2018

Carl-Gustaf Severin.

Vad betyder det att komma tillsammans i ett sådant här initiativ?

– Jag tycker om det! Faran är att man blir individualistisk och fastnar i sitt skyddsrum. Det finns en styrka i att komma tillsammans och det är väckelse. Vi kommer från olika håll men för en gemensam sak. Ensam, det är farligt.

Du talade om att det finns en bristvara på evangelister idag, hur kan den trenden vändas?

– Jag tror man behöver ge utrymme för evangelister men också se att de inte är någon soloartist. Det behöver finnas ett nära samarbete mellan pastorn och evangelisten. Evangelistens tjänst blir glädje i staden och gåvan lyfter församlingen. Precis som Sven Nilsson bad ut tidigare behöver församlingen bli havande med evangelium så att folket pekar på Jesus.

Du nämnde innan att det finns en attityd av att det är hårt och svårt i Sverige.

– Vi måste börja älska Sverige istället. Så länge vi föraktar vårt land, klagar på politiker och klagar på samhället så får man inte tro för landet. Jag tror på att istället för att be att Gud ska sända väckelse, vinn en själ! Om vi alla vinner en själ för Gud har vi väckelse. Vi ska inte klaga på det som är fel, vi ska predika ljuset.

Daniel Alm.

Tillsammans för Guds rike, vad betyder det för dig?

– Det handlar om både ursprung och uppdrag. Det finns bara en ande, ett dop. Vi öser ur samma brunn. Uppdraget vi har är gemensamt och det är dumt att tro att det här fixar jag själv. Det finns en bredd och det gör inget att vi är olika, det tror jag bara är bra.

Du talade om begreppet ”förr var vi pilgrimer och nu är vi turister” men att församlingar behöver ställa om för att kunna ta emot alla de människor som ska komma. Hur kan man vända på detta?

– Vi kan dras med i turisttänket att allt ska ske nu i en omedelbar behovstillfredsställelse. Vi blir konsumenter. Men jag tror vi behöver en radikal generositet istället. Människor som kommer är trötta på att vara turister, de längtar hem och då måste vi kunna ge det.

Hur kan en ung generation hitta fram till sin kallelse?

– Jag tror man behöver ge ungdomar riktiga ansvar. Till exempel hade vi nyligen vår ungdomskonferens Unite i Västerås och där måste ungdomarna själva kliva in och bära ansvar. Man växer med rejäla utmaningar och här är små församlingar väldigt bra plantskolor!

Om vi alla vinner en själ för Gud har vi väckelse.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...