Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Högsta domstolen har i flera domar ändrat straffsats med hänsyn till att förövaren varit påverkad av alkohol eller andra droger. Detta kan leda till en ny praxis, där man kan slippa brott på grund av drogpåverkan, varnar Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Alkoholpåverkade kan frias från brott

Kan berusning bli något som förmildrar ett begånget brott? De riskerna finns om man ska tro Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Hon kritiserar Högsta domstolen som hon menar kan vara på väg mot en praxis där alkoholpåverkan ses som en förmildrande omständighet.

Nyheter · Publicerad 04:00, 20 feb 2012

Enligt en befintlig lagregel ska den person som begår ett brott i berusat tillstånd prövas på samma sätt som den som är nykter vid brottstillfället. Men två domar i HD sätter frågetecken kring den här regeln, något som upprört Madeleine Leijonhufvud. Hon menar nu att synsättet kan vara på väg att förändras och befarar att domstolen är på väg in på lagstiftarnas territorium. Leijonhufvud ser tendenser till att den som är berusad inte längre ses av rättssystemet som ansvarig för sina gärningar.
− Med en sådan här tillämpning har jag svårt att se att Mattias Flinck skulle blivit dömd. Kanske inte heller Anna Lindhs mördare, sa hon enligt Accentmagasin.se vid ett möte arrangerat av Alkoholpolitiskt forum, där den här frågan diskuterades i förra veckan.
Det hon stöder sina teser på är två fall. I ett fall har en man dömts för att ha knivhuggit två personer under alkohol- och läkemedelspåverkan. Han dömdes i första instans till åtta års fängelse, det blev sedan nio år i Hovrätten.

HD valde att ta upp fallet och prövade om förövaren vid tillfället kan ha haft uppsåt. De valde att sänka mannens straff till tre och ett halvt års fängelse och ändra brottsrubriceringen till grov misshandel. De stödde bland annat sitt utslag på vittnesuppgifter som gjorde gällande att han uppträtt förvirrat.
Strax efteråt kom en ny dom där en man, dömd till mordbrand efter att ha tänt eld på en långtradare, friades av HD . Återigen motiverades domen med hans tillstånd vid brottstillfället. Enligt Accentmagasin.se väntas dessutom en tredje dom inom kort där en man i berusat tillstånd huggit sin sambo med ett samurajsvärd.
Johan Persson, riksdagsledamot och Folkpartiets talesperson i rättpolitiska frågor, deltog också vid mötet och kritiserade i skarpa ordalag utvecklingen och den möjliga nya HD-praxisen.
− Vi kan inte ha en situation där berusade inte behöver ta konsekvenserna av vad de gör. I så fall måste vi lagstifta om det. De flesta våldsbrott begås under någon form av påverkan, sa han.

SAMUEL TEGLUND

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Om religion inte hör hemma bland politik, så hör politik inte hemma bland religion.

Gästkrönika Jens Charliesson Det borde vara en dubbelriktad gata, den där uppfattningen att religion ska hållas utanför politiken. Det är ju så man tycker i dagens Sverige, att...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...