Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Högsta domstolen har i flera domar ändrat straffsats med hänsyn till att förövaren varit påverkad av alkohol eller andra droger. Detta kan leda till en ny praxis, där man kan slippa brott på grund av drogpåverkan, varnar Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Alkoholpåverkade kan frias från brott

Kan berusning bli något som förmildrar ett begånget brott? De riskerna finns om man ska tro Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Hon kritiserar Högsta domstolen som hon menar kan vara på väg mot en praxis där alkoholpåverkan ses som en förmildrande omständighet.

Nyheter · Publicerad 04:00, 20 feb 2012

Enligt en befintlig lagregel ska den person som begår ett brott i berusat tillstånd prövas på samma sätt som den som är nykter vid brottstillfället. Men två domar i HD sätter frågetecken kring den här regeln, något som upprört Madeleine Leijonhufvud. Hon menar nu att synsättet kan vara på väg att förändras och befarar att domstolen är på väg in på lagstiftarnas territorium. Leijonhufvud ser tendenser till att den som är berusad inte längre ses av rättssystemet som ansvarig för sina gärningar.
− Med en sådan här tillämpning har jag svårt att se att Mattias Flinck skulle blivit dömd. Kanske inte heller Anna Lindhs mördare, sa hon enligt Accentmagasin.se vid ett möte arrangerat av Alkoholpolitiskt forum, där den här frågan diskuterades i förra veckan.
Det hon stöder sina teser på är två fall. I ett fall har en man dömts för att ha knivhuggit två personer under alkohol- och läkemedelspåverkan. Han dömdes i första instans till åtta års fängelse, det blev sedan nio år i Hovrätten.

HD valde att ta upp fallet och prövade om förövaren vid tillfället kan ha haft uppsåt. De valde att sänka mannens straff till tre och ett halvt års fängelse och ändra brottsrubriceringen till grov misshandel. De stödde bland annat sitt utslag på vittnesuppgifter som gjorde gällande att han uppträtt förvirrat.
Strax efteråt kom en ny dom där en man, dömd till mordbrand efter att ha tänt eld på en långtradare, friades av HD . Återigen motiverades domen med hans tillstånd vid brottstillfället. Enligt Accentmagasin.se väntas dessutom en tredje dom inom kort där en man i berusat tillstånd huggit sin sambo med ett samurajsvärd.
Johan Persson, riksdagsledamot och Folkpartiets talesperson i rättpolitiska frågor, deltog också vid mötet och kritiserade i skarpa ordalag utvecklingen och den möjliga nya HD-praxisen.
− Vi kan inte ha en situation där berusade inte behöver ta konsekvenserna av vad de gör. I så fall måste vi lagstifta om det. De flesta våldsbrott begås under någon form av påverkan, sa han.

SAMUEL TEGLUND

Israels självklara huvudstad

Israelkommentar Israelkommentar. 50 år sedan Jerusalem befriades I dag är det Jom Jeruschalajim, Jerusalemdagen. Det är den dag för 50 år sedan i den judiska kalendern då Jerusalem befriades från jordansk...

Trump sålde vapen och talade mot terror

Statsbesök i Saudiarabien. Innan Donald Trump reste till Israel besökte han Saudiarabien. Där undertecknade han en vapenaffär värd 110 miljarder dollar och höll ett tal där han...