Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Foto: Maja Suslin/TT

Alf Svensson: Vi måste våga tala om skyddsvärdighet också för fostret

Alf Svensson, kristdemokratisk Europaparlamentariker, var med och saboterade omröstningen av en rapport om sexuell och reproduktiv hälsa i parlamentet menar folkpartisterna Cecilia Wikström och Jenny Sonesson på Aftonbladet debatt. Men kritiken tillbakavisas av den förre KD-ledaren.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 nov 2013

Det blåser abortfientliga vindar i EU, hävdar Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (FP) och Jenny Sonesson, Liberala kvinnor, i en debattartikel i Aftonbladet. De skriver att högerkonservativa och religiösa fundamentalister försöker verka för "en reaktionär och otidsenlig syn på kvinnans kropp, sexualitet och fertilitet".

I debattartikeln hänvisas det till en omröstning i Europaparlamentet nyligen då en resolution som rekommenderade alla medlemsländer att införa rätt till abort röstades tillbaka. Wikström och Sonesson menar att Moderaterna och Kristdemokraterna svek eftersom den partigrupp de tillhör röstade emot resolutionen.

Rapporten argumenterade för att främja abort genom EU-biståndet, och för en radikal hållning vad gäller sexualundervisning i skolan. Bland annat hänvisades det till riktlinjer från världshälsoorganisationen WHO där man uppmuntrar till onani hos barn mellan 0-4 år och till att experimentera med sin könstillhörighet.

De liberala debattörerna menar att till exempel Alf Svensson (KD) saboterade omröstningen om en "från svenskt perspektiv helt okontroversiell rapport".
- Jag har flera gånger talat om att det här är en fråga som inte har på Europaparlamentets bord att göra, det är en nationell fråga som man nationellt ska fatta beslut om, säger Alf Svensson till Världen idag om kritiken.

- Jag är förvånad att en präst i Svenska kyrkan (Cecilia Wikström reda. anm) är så aggressiv i sådana här frågor, det är under alla omständigheter mycket komplext. Det är inte så enkelt att man kan beskriva detta i vitt eller svart. Någon gång måste vi våga tala om skyddsvärdighet också för fostret. 

Debattörerna menar också att det blåser abortfientliga vindar i Europa, känner du igen den beskrivningen?
- Jag gillar inte de orden abortfientliga vindar, om Europa kan komma så långt att vi lyssnar på varandra och ödmjukt tar till oss den komplexitet som finns i frågan så har mycket vunnits.
- Vi ska inte tala om fientlighet och inte heller om abort som en mänsklig rättighet. Detta är ingen fråga som passar för plakat, för att vinna eller förlora röster. Det vore värdigt för politiker också från Folkpartiet att tillstå att den här frågan är komplicerad, säger Alf Svensson som understryker att han står bakom KD:s program i Sverige i abortfrågan.

Alf Svensson uppmanar till större respekt för vad medmänniskor i andra länder har för uppfattning i etiskt svåra frågor. Han känner inte heller igen att det skulle finnas allianser mellan till exempel högerkonservativa och extremhöger i abortfrågan.
- Det får man i så fall redovisa annars svartmålar man bara, säger Alf Svensson.

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Adaktusson: ”Återupprätta relationen med Israel”

Riksdagen. Israel och Mellanösterns kristna i fokus vid jungfrutal i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...