Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Jimmie Åkesson (SD) tillsammans med utfrågarna Robert Eriksson och Britta Hermansson. Foto: Björn Emanuelson

Åkesson: Varför ska du rösta om du inte kan svenska?

Det var, inte helt oväntat, den mest polemiska kyrkliga utfrågningen hittills när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Vårgårda möte på onsdagskvällen. Han fick bland annat tuffa frågor om SD:s syn på nationen kontra Gudsriket.

Nyheter · Publicerad 17:01, 24 aug 2018

Det var en trött SD-ledare som bara fått någon timmas sömn på grund av ryggvärk som dök upp i Tångahallen för Equmeniakyrkans partiledarutfrågning.

Men det var tydligt att många SD-sympatisörer också tagit sig dit; Åkesson avbröts av applåder många gånger under kvällen. När Britta Hermansson frågade honom om hans svagheter berättade han om den osäkerhet han ofta brottas med.

– Jag har hela mitt liv varit rädd för att göra fel.

– Det passar inte jättebra i politiken. Det har jag fått jobba ganska mycket med.

Samtalet kom snart in på invandring, integration, assimilering och svenskhet. Hermansson förde fram att hon ser sig som först kristen, och sedan svensk eller vilken nationell identitet man har. Åkesson sa att han förstod det men menade att den största skiljelinjen i svensk politik just nu handlar om vad integration är.

– För mig är integration ett medel för att nå sammanhållning i samhället, sa han.

– Mångfalden är sammanhållningen, kontrade Hermansson, en syn Åkesson beskrev som en ”lyxvärdering” eftersom mångfalden inte upplevs som något positivt av alla.

SD-ledaren ifrågasatte valmaterial på olika språk.

– Varför ska du rösta om du inte kan svenska men bor i Sverige? Jag förstår faktiskt inte det.

Han fick även svara på varför SD är motståndare till muslimska böneutrop, något utfrågaren ansåg kunde rymmas i religionsfriheten.

– Vi menar att böneutrop har en stark segregerande effekt.

– Det är också ett monument över islam. Man får vara muslim i Sverige men Sverige är inte muslimskt, menade Jimmie Åkesson.

Kvällens...

Citat: ”Har du träffat en liten kattunge någon gång?” Jimmie Åkesson när han får i uppdrag att försöka förklara för Britta Hermansson vad som är så bra med katter.

Brännpunkt: ”Det måste vara slut med det nu”. Åkesson tycker att Sverige ska ställa krav på invandrare och inte bara möta deras önskemål.

Sång: I en annan del av världen, Tomas Andersson Wij.

Ord: "Nationalism." Synen på nationell identitet återkom under kvällen.

 

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Sök samförstånd kring långsiktiga lösningar

Ledare Sverige behöver hopp och tillförsikt – inte splittring När detta skrivs har Sveriges riksdag just röstat bort statsministern. Landet står utan regering. Eller riktigare; Stefan Löfven leder nu en...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...