Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Lars Adaktusson var inbjuden till Kristdemokraternas höststämma i Mora den 11 november. Han talade strax efter att han blivit vald att stå överst på partiets riksdagslista för Dalarna 2018. Foto: Kristdemokraterna Dalarna

Adaktusson knep topp-plats på Dalarnas riksdagslista

Kristdemokraterna i Dalarna följer Norrbottens exempel och placerar Lars Adaktusson (KD) överst på sin vallista till riksdagen. Samtidigt meddelar Emma Henriksson – som nyligen ersattes av Adaktusson som partiets andre vice ordförande – att hon tänker lämna riksdagen.

Nyheter · Publicerad 17:09, 14 nov 2017

Lars Adaktusson hade röstats fram som förstanamn i Dalarna i den rådgivande medlemsomröstning som nomineringskommittén lutade sig emot, och som knappt 200 av distriktets omkring 700 medlemmar deltog i.

De 49 ombuden från distriktsstyrelse och länets partiavdelningar ställde sig enhälligt bakom förslaget på lördagens distriktsstämman i Mora.

– Lars Adaktusson har ett starkt förtroende och ett gott anseende i Dalarna redan innan han kom in i politiken, och uppfattas som ett samlande namn i partiet, säger Torsten Larsson, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Dalarna.

– Lars attraherar många värdekonservativa som det finns många av i Dalarna, och som står upp för traditionella värderingar. Men han attraherar också dem som är lite mer liberala. Sammantaget ligger han nog väldigt nära mittfåran i partiet.

Med den populäre EU-parlamen­ta­rikern överst på riksdagslistan hoppas Torsten Larsson att partiet ska få draghjälp i valet, men också att Dalarna kan få tillbaka sitt riksdagsmandat.

– Dalarna är ett litet län och även om vi inte tappat i befolkning så har övriga län ökat, vilket gett oss färre mandat i riksdagen, säger han.

– För att få ett mandat behöver vi något alldeles extra, och det har legat med i bedömningen. Och Lars Adaktusson har förklarat sig beredd att bedriva valkampanj i Dalarna.

Distriktet har inte haft något mandat i riksdagen sedan 2010. Det gäller även KD i Norrbotten, ett distrikt som även de, vid stämman i oktober, placerade Lars Adaktusson överst på sin riksdagslista.

Till Världen idag beskriver han det som ett stort förtroende att få stå överst på ett distrikts riksdagslista.

– Jag är så klart väldigt glad över det och tycker det känns viktigt och roligt på alla sätt, säger han, och tillägger att han är nominerad till riksdagslistan i ungefär hälften av alla partidistrikt.

– Förhoppningsvis ska jag ha tid att resa runt till de platser och län där jag finns med på valbar plats. Till dem som nominerat mig har jag sagt att jag vill dra mitt strå till stacken för att få ut partiets politik.

Det har inte gått att bekräfta att fler distrikt än Norrbotten och Dalarna satt Lars Adaktusson överst på riksdagslistan.

Väljs en person in i riksdagen för flera distrikt, får man i slutänden representera det distrikt där man fått störst andel personröster. 

Under Kristdemokraternas riksting i oktober valdes Lars Adaktusson in som andre vice partiordförande. Han ersatte därmed riksdagsledamoten Emma Henriksson, som valberedningen föreslagit till omval på posten.

Emma Henriksson meddelande kort därefter att hon lämnar rikspolitiken efter valet 2018.

"I samband med att förslag till valsedlar nu i dagarna presenteras, vill jag berätta att jag inte kommer att kandidera i valet nästa höst, ett besked som jag tidigare givit till nomineringskommittéerna", skrev hon på Facebook i fredags.

Lars Adaktusson har ett starkt förtroende och ett gott anseende i Dalarna redan innan han kom in i politiken, och uppfattas som ett samlande namn i partiet

Slöjprotest ledde till 20-årigt fängelsestraff

Iran. Shaparak Shajarizadeh började protestera mot den islamiska klädkoden i Iran för drygt ett år sedan. För det har hon nu dömts till 20 års fängelse,...

Vi behöver frimodigt be om fler helanden

Ledare En självklar del av Guds rike En central del i Jesu kortvariga verksamhet för 2000 år sedan var att bota de sjuka. Ständigt berättas det i evangelierna om hur han botade de sjuka,...