Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Abortläkare bekräftar MRO:s fosterbilder

”Jag vet att det kan se ut så här.” Det säger en svensk man, som uppger att han är abortläkare, apropå MRO:s bilder på aborterade foster. – Heder till honom, säger organisationens ordförande Mats Selander.

Nyheter · Publicerad 11:38, 16 apr 2018

Det var i somras som MRO – Människorätt för ofödda – åkte runt med sin lastbil som visar stora bilder på aborterade foster. När lastbilen tillfälligt hade ställt sig på en parkering i Vänersborg kom en man plötsligt fram till förarhytten.

Händelseförloppet kan följas i en video som publicerades på Youtube nyligen.

”Jag är en av dina nemesis kan man säga, för jag är abortläkare, gynekolog, allmänläkare”, säger mannen.

Därefter följer en diskussion mellan mannen och lastbilens chaufför – MRO:s ordförande Mats Selander.

Mannen uttrycker sin avsmak för bilderna, men bekräftar att de stämmer med verkligheten.

”Jag vet att det kan se ut så här”, säger han.

”Du vet att det kan se ut så här?”, frågar Selander.

”Ja, absolut”, säger mannen.

Någon abortkritiker är han dock inte. Han kommer snart in på argumentet att många kvinnor i världen dör till följd av illegala aborter, men diskussionen hålls i en trevlig ton, och mot slutet av samtalet tar mannen i hand med Mats Selander.

När Selander säger: ”Du vet att det är små människor som dör i varje abort – du om någon borde veta det”, så kan den uppmärksamme lyssnaren höra att mannen ger sitt medhåll. Därefter omnämner han fostret som ”barnet”.

Mats Selander gläds över samtalet.

– Den här mannen ville prata, konfrontera, lyssna och föra en dialog i god ton. Det ska han ha heder för, säger han till Världen idag.

Han tycker att det mest intressanta med samtalet var att mannen, som läkare, bekräftade bilderna, men också diskussionen om följder av olagliga aborter.

– Jag förstod hur en gynekolog som arbetar med aborter moraliskt försvarar sig själv. Huvudargumentet verkar vara att kvinnor dör vid illegala aborter. De här läkarna ”räddar liv” som de ser det.

Mats Selander ger dock inte mycket för det argumentet. Han menar att man inte ska göra något ont lagligt bara för att ”det kommer ske ändå”.

Han påpekar att mannen sade att han tyckte att bilderna var ”ett slag under bältet”.

– Varför är det oschysst att visa otäcka bilder från hans arbete? Det han säger är i princip att det är moraliskt rätt att mörka det här. Varför ska det vara så?

Hur ofta får ni den här typen av samtal?

– Det är inte helt ovanligt. Många samtal som börjar i en oseriös ton slutar i en seriös ton. Om någon säger: ”Vilka idioter ni är”, så svarar vi seriöst tillbaka. Det leder ofta till att personen så småningom förstår hur vi tänker.

Vissa personer är seriösa på en gång, berättar Mats Selander.

– I somras var det en SSU:are som kom fram till oss och sade: ”Jag har aldrig pratat med abortmotståndare. Kan inte ni berätta hur ni tänker?” Sådana samtal uppskattar vi.

I sommar väntar en ny turné för MRO.

Varför tycker ni att det är viktigt att visa de här bilderna?

– Dödar man vart fjärde ofött barn så är det, enligt oss, en desperat situation. Desperata situationer kräver desperata metoder.

Den här mannen ville prata, konfrontera, lyssna och föra en dialog i god ton. Det ska han ha heder för.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...