Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

President Donald Trump Foto: Evan Vucci

Abbas: Trump tänker flytta USA:s ambassad till Jerusalem

Enligt palestinske presidenten Mahmud Abbas och det jordanska kungahuset har Trump sagt i telefon att han tänker flytta USA:s ambassad till Jerusalem.

Nyheter · Publicerad 20:50, 5 dec 2017

Trump och Abbas talade i telefon på tisdagen. Efteråt citerar nyhetsbyrån AFP ett uttalande från Abbas kansli om att Trump sagt att han har för "avsikt att flytta" ambassaden till Jerusalem.

Abbas i sin tur "varnade för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Uttalandet klargör inte när USA tänker flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Trump har också talat med kung Abdullah av Jordanien. Även det jordanska kungahuset säger i ett uttalande att Trump uppgivit att ambassaden ska flyttas till Jerusalem, och att kungen varnat för att det är farligt.

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger.

Hon uppger att Tillerson hänvisat till att Trump ska hålla ett tal på onsdagen för att "reda ut deras Mellanösternpolitik".

Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini manat till amerikansk försiktighet.

– EU stöder återupptagandet av en meningsfull fredsprocess på väg mot en tvåstatslösning. Vi anser att allt agerande som kan underminera de här ansträngningarna absolut måste undvikas, sade Mogherini på en kort pressträff efter sitt enskilda möte med Tillerson.

Riktigt vad USA är på väg att göra har varit oklart. Från Vita huset har bara sagts att president Trump inom kort väntas besluta om USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem eller inte.

– Herr Trump! Jerusalem är en röd linje för muslimerna! varnar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal till partikamrater, enligt AFP.

Liknande ord hörs även från Arabförbundet och Saudiarabien.

Trump ska också ringa till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt Vita huset.

Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men största delen av det internationella samfundet, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader och liknande.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman säger att Trump har en "historisk möjlighet".

– Jag hoppas få se en amerikansk ambassad här i Jerusalem nästa vecka eller nästa månad, sade Lieberman i måndags enligt AFP.

Trump: Kön ska definieras vid födseln

USA. Trump-administrationen vill införa en snävare definition av kön – den skulle innebära att en persons juridiska kön definieras vid födseln som...