Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

70-årigt Israel fick svensk uppvaktning på Örebrogala

På dagen 70 år efter staten Israels bildande hölls på måndagen en galakväll för Israel i församlingen Kristet center Örebro. En av talarna, Israels ambassadör Ilan Ben-Dov, fick under kvällen motta Världen idags namninsamling till stöd för en fortsatt rättvis Israelrapportering.

Nyheter · Publicerad 16:39, 16 maj 2018

Med Israels flagga hissad både i och utanför lokalen gick det inte att ta miste på vad som stod i fokus den här kvällen, på dagen 70 år sedan den judiska staten Israel utropades. Med en festlig inramning av sång, musik och tårtkalas för de hundratals besökarna fanns också en ton av allvar. 

– Det finns två grundläggande problem med den svenska rapporteringen av Israel. Det som sägs och det som inte sägs, inledde Lukas Berggren det tal som föregick överlämnandet av namnunderskrifter från hundratals privatpersoner, organisationer och församlingar.

Han fortsatte att med hjälp av liknelsen av kommenteringen kring en fotbollsmatch förklara, hur fel det skulle bli om en reporter utelämnade vissa fakta och samtidigt strök under andra fakta till stöd för hemmalaget. Journalisten skulle snarast betraktas som en supporter i stället för reporter. Berggren lyfte sedan fram flera av de positiva saker som ofta inte nämns om Israel i traditionella medier. Han berättade också att när tidningen gick ut med uppropet om att samla in pengar till stöd för en rättvisare rapportering blev responsen överväldigande. 

– Vi tänker fortsätta berätta det som andra utelämnar, sade Lukas Berggren och lämnade under applåder över insamlingen till ambassadören. 

Ilan Ben-Dov inledde sitt tal med att tacka för stödet men också för vänskapen som gavs uttryck för på flera sätt under kvällen.

– I kväll är jag omgiven av vänner och vi i Israel värdesätter verkligen sådan här vänskap, sade ambassadören. 

Han berättade att på sjuttio år har Israel vuxit från 600 000 invånare till 9 000 000. Hebreiskan som räknades som ett utdött språk lever i dag och talas av miljontals människor. Israel är ett öppet, pluralistiskt samhälle med en av världens starkaste ekonomier trots att det inte finns en enda naturresurs. Men med hjälp av den viktigaste resursen av alla – människorna – har man lyckats bygga upp Israel till vad ambassadören själv beskriver som inget annat än en framgångssaga.

Han understryker dock att det inte har varit enkelt och fortfarande inte är enkelt med de ständiga hoten från omvärlden. 

– Därför behöver vi vänner. När vi har grannar som Iran som räknar ner till vår undergång måste vi vara starka. Vi vill inte vara starka, men vi måste vara det. 

Med de orden avslutade Ilan Ben-Dov samtidigt som han också bjöd in alla att komma och själva besöka det han just beskrivit som framgångssagan och miraklet Israel. 

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Budskapet ”Skydda dem” vinner gehör

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. I morgon, fredag, går medborgarna i Republiken Irland (Eire på det ursprungliga irländska språket gaeliska) till folkomröstning om det...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...