Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Palestinier brände däck och slungade stenar mot israelisk militär på andra sidan gränsstängslet Foto: Khalil Hamra AP / TT

55 döda när gränsstängsel mot Israel attackerades

55 palestinier dödades och ett stort antal skadades då palestinier på måndagen försökte bryta igenom gränsstängslet mot Israel. "Man måste förstå vad som skulle ske med de israeliska bostadsområden som ligger nära Gaza, om tiotusentals våldsamma och beväpnade upploppsmän skulle bryta igenom stängslet", skriver Israels ambassadör i Stockholm, Ilan Ben-Dov apropå Israels beskjutning.

Nyheter · Publicerad 17:31, 15 maj 2018

Israels militär släppte under morgonen flygblad över Gaza, där områdets invånare uppmanades att hålla sig borta från gränsen. Men det hindrade inte palestinier från att samlas i stora skaror för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester. Den israeliska militären uppger att cirka 40 000 människor deltog i protesterna vid tolv områden längs gränsen.

– Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet, sade 31-åriga Bilal Fasayfes till nyhetsbyrån AFP, innan han tillsammans med sin fru och två barn klev på en buss i staden Khan Yunis med destination gränsen.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz rapporterar palestinska hälsovårdsmyndigheter att 55 personer har dödats av israelisk eldgivning under måndagen. Nära 2 240 människor uppges ha skadats, varav omkring 770 av kulor.

Skarpa fördömanden riktades mot Israel från omvärlden i samband med måndagens våldsamheter. Den israeliska militären å sin sida anklagar Hamas, som styr i Gazaremsan, för att leda en "terroroperation under skydd av människomassor".

"Man måste förstå vad som skulle ske med de israeliska bostadsområden som ligger nära Gaza om tiotusentals våldsamma och beväpnade upploppsmän skulle bryta igenom stängslet. Israeliska skolor och förskolor ligger bara några hundra meter från stängslet och civila israeler som bor och arbetar i området skulle bli utsatta för massivt våld, dödliga attacker och terrorattentat", skriver Israels Stockholms­ambassadör, Ilan Ben-Dov på Facebook.

Han framhåller att Israel är skyldiga att skydda sina medborgare och han menar att landet gör allt för att undvika dödande.

På tisdagen uppmärksammade palestinierna den så kallade Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse.

USA:s flytt av ambassaden till Jerusalem ledde till det som många befarade, och risken för fortsatta våldsamheter och instabilitet är stor, enligt Mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet.

Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet.

Slöjprotest ledde till 20-årigt fängelsestraff

Iran. Shaparak Shajarizadeh började protestera mot den islamiska klädkoden i Iran för drygt ett år sedan. För det har hon nu dömts till 20 års fängelse,...

Vi behöver frimodigt be om fler helanden

Ledare En självklar del av Guds rike En central del i Jesu kortvariga verksamhet för 2000 år sedan var att bota de sjuka. Ständigt berättas det i evangelierna om hur han botade de sjuka,...