Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Palestinier brände däck och slungade stenar mot israelisk militär på andra sidan gränsstängslet Foto: Khalil Hamra AP / TT

55 döda när gränsstängsel mot Israel attackerades

55 palestinier dödades och ett stort antal skadades då palestinier på måndagen försökte bryta igenom gränsstängslet mot Israel. "Man måste förstå vad som skulle ske med de israeliska bostadsområden som ligger nära Gaza, om tiotusentals våldsamma och beväpnade upploppsmän skulle bryta igenom stängslet", skriver Israels ambassadör i Stockholm, Ilan Ben-Dov apropå Israels beskjutning.

Nyheter · Publicerad 17:31, 15 maj 2018

Israels militär släppte under morgonen flygblad över Gaza, där områdets invånare uppmanades att hålla sig borta från gränsen. Men det hindrade inte palestinier från att samlas i stora skaror för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester. Den israeliska militären uppger att cirka 40 000 människor deltog i protesterna vid tolv områden längs gränsen.

– Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet, sade 31-åriga Bilal Fasayfes till nyhetsbyrån AFP, innan han tillsammans med sin fru och två barn klev på en buss i staden Khan Yunis med destination gränsen.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz rapporterar palestinska hälsovårdsmyndigheter att 55 personer har dödats av israelisk eldgivning under måndagen. Nära 2 240 människor uppges ha skadats, varav omkring 770 av kulor.

Skarpa fördömanden riktades mot Israel från omvärlden i samband med måndagens våldsamheter. Den israeliska militären å sin sida anklagar Hamas, som styr i Gazaremsan, för att leda en "terroroperation under skydd av människomassor".

"Man måste förstå vad som skulle ske med de israeliska bostadsområden som ligger nära Gaza om tiotusentals våldsamma och beväpnade upploppsmän skulle bryta igenom stängslet. Israeliska skolor och förskolor ligger bara några hundra meter från stängslet och civila israeler som bor och arbetar i området skulle bli utsatta för massivt våld, dödliga attacker och terrorattentat", skriver Israels Stockholms­ambassadör, Ilan Ben-Dov på Facebook.

Han framhåller att Israel är skyldiga att skydda sina medborgare och han menar att landet gör allt för att undvika dödande.

På tisdagen uppmärksammade palestinierna den så kallade Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse.

USA:s flytt av ambassaden till Jerusalem ledde till det som många befarade, och risken för fortsatta våldsamheter och instabilitet är stor, enligt Mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet.

Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet.

Paraguay öppnade ambassad i Jerusalem

Israel Paraguays president Horacio Cartes var på plats när landets nya ambassad i Jerusalem invigdes under måndagen. Paraguay är det andra landet, efter...

F.d. Equmeniapastor misstänkt mördad

Örebro. I början av förra veckan anmäldes Lena Wesström, före detta pastor i Equmeniakyrkan, som försvunnen. I helgen meddelade polisen att man funnit en död...

Vi ber om mer än bara andlig förnyelse

Ledare Behovet av folkväckelse Ett av de mest intressanta inslagen i kristna kyrkans liv är andliga väckelser och förnyelserörelser. Som en frisk vårvind från himlen, en fräsch...

Delvis fel om nekad klockringning

Böneutrop. Den katolska kyrkan i Växjö hade inte nekats tillstånd att ringa i klockan om söndagar, så som kyrkoherden sa till media efter beskedet om att en...