Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

216 miljoner förföljda i fokus vid EU-möte

Hur ska kristna och yezidier våga återvända till sina hemtrakter i Mellanöstern? Och hur ska världen kunna bistå de totalt 216 miljoner kristna som förföljs för sin tro? Det var frågor som ställdes vid ett seminarium i Europaparlamentet.

Nyheter · Publicerad 12:00, 13 dec 2017

Seminariet hölls i anslutning till den Europeiska bönefrukosten (EPB) i Bryssel i förra veckan. ”Jul efter Islamiska staten: Hopp om återfödelse för kristna i Mellanöstern” var temat för samlingen.

– Bara i Irak har på ett drygt decennium antalet kristna minskat från 1,7 miljoner till 250 000, upplyste Marijana Petir, kristen europaparlamentariker utan partitillhörighet från Kroatien, i sitt tal.

– Vi ska försvara alla som förföljs för sin tros skull, sa en annan av talarna, Europaparlamentets vice talman, kristdemokraten Mairead McGuninnes.

– Samtidigt måste det erkännas att ingen annan världsreligion rymmer så många som drabbas av förföljelse som kristendomen, tillade hon.

Som ett gott exempel på att verkligen visa politiskt engagemang i saken pekade hon på den amerikanska regeringens särskilda ambassadör/sändebud för religionsfrihet, en post som tillsattes av dåvarande presidenten Bill Clinton.

John Pontifex, chefredaktör på den påvliga stiftelsen ”Aid to Church in Need” i Storbritannien, hänvisade till den omfattande rapporten ”Persecuted and Forgotten”. Där beskrivs alla de ohyggligheter som kristna och andra religiösa minoritetsgrupper utsatts för under Islamiska statens, IS, terrorvälde.

– Samtidigt får vi inte glömma att bara i fjol utsattes kristna i Indien för 316 attacker, de nyckfulla blasfemi/vanhelgelselagarna i Pakistan, den kommunistiska förföljelsen av kristna i Kina eller Nordkorea eller att den jihadistiska terrorgruppen Boko Haram bränt 200 kyrkor och drivit 1,8 miljoner kristna på flykt i Nigeria, sa John Pontifex.

Svenske europaparlamentari­kern Lars Adaktusson (KD), ansvarig för att Europa­parla­mentet 2016 antog en resolution som fördömer förföljelsen av kristna och andra religiösa minoriteter i Mellan­östern, ställde frågan om de kristna vågar och kan återvända till sina ursprungsmiljöer nu efter det att Islamiska staten, IS, besegrats militärt.

– Folkmordet på de kristna måste erkännas, internationellt stöd säkerställas och kristna och yezidier måste erbjudas en skyddad frizon på Nineveslätten i norra Irak, framhöll Lars Adaktusson.

– Tiden håller på att rinna ut, varnade han.  Annars förmår inte de kristna att komma tillbaka till sina hem och därmed kan 1 700 år av kristen närvaro, kultur och andligt liv i Mellanöstern gå mot sitt slut.

Caroline Szyber lämnar riksdagen

Politik Kristdemokraternas ledamot Caroline Szyber lämnar sin plats i riksdagen efter bedrägerimisstankarna mot henne. Szyber anser att förtroendet för henne...

Miljön en kärnpunkt i skapelseuppdraget

Ledare Profetröster behöver slå larm Ett kristet perspektiv handlar om att granska och analysera samhällsutvecklingen med Bibeln som karta och kompass. Det kräver ett stort mått av...

Sebastian Stakset fri från skulder

Målet nått. Initiativet för att göra Sebastian Stakset skuldfri är nu i mål. ”Med Guds stora nåd och med hjälp av massor av människor har det till synes omöjliga...