Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

216 miljoner förföljda i fokus vid EU-möte

Hur ska kristna och yezidier våga återvända till sina hemtrakter i Mellanöstern? Och hur ska världen kunna bistå de totalt 216 miljoner kristna som förföljs för sin tro? Det var frågor som ställdes vid ett seminarium i Europaparlamentet.

Nyheter · Publicerad 12:00, 13 dec 2017

Seminariet hölls i anslutning till den Europeiska bönefrukosten (EPB) i Bryssel i förra veckan. ”Jul efter Islamiska staten: Hopp om återfödelse för kristna i Mellanöstern” var temat för samlingen.

– Bara i Irak har på ett drygt decennium antalet kristna minskat från 1,7 miljoner till 250 000, upplyste Marijana Petir, kristen europaparlamentariker utan partitillhörighet från Kroatien, i sitt tal.

– Vi ska försvara alla som förföljs för sin tros skull, sa en annan av talarna, Europaparlamentets vice talman, kristdemokraten Mairead McGuninnes.

– Samtidigt måste det erkännas att ingen annan världsreligion rymmer så många som drabbas av förföljelse som kristendomen, tillade hon.

Som ett gott exempel på att verkligen visa politiskt engagemang i saken pekade hon på den amerikanska regeringens särskilda ambassadör/sändebud för religionsfrihet, en post som tillsattes av dåvarande presidenten Bill Clinton.

John Pontifex, chefredaktör på den påvliga stiftelsen ”Aid to Church in Need” i Storbritannien, hänvisade till den omfattande rapporten ”Persecuted and Forgotten”. Där beskrivs alla de ohyggligheter som kristna och andra religiösa minoritetsgrupper utsatts för under Islamiska statens, IS, terrorvälde.

– Samtidigt får vi inte glömma att bara i fjol utsattes kristna i Indien för 316 attacker, de nyckfulla blasfemi/vanhelgelselagarna i Pakistan, den kommunistiska förföljelsen av kristna i Kina eller Nordkorea eller att den jihadistiska terrorgruppen Boko Haram bränt 200 kyrkor och drivit 1,8 miljoner kristna på flykt i Nigeria, sa John Pontifex.

Svenske europaparlamentari­kern Lars Adaktusson (KD), ansvarig för att Europa­parla­mentet 2016 antog en resolution som fördömer förföljelsen av kristna och andra religiösa minoriteter i Mellan­östern, ställde frågan om de kristna vågar och kan återvända till sina ursprungsmiljöer nu efter det att Islamiska staten, IS, besegrats militärt.

– Folkmordet på de kristna måste erkännas, internationellt stöd säkerställas och kristna och yezidier måste erbjudas en skyddad frizon på Nineveslätten i norra Irak, framhöll Lars Adaktusson.

– Tiden håller på att rinna ut, varnade han.  Annars förmår inte de kristna att komma tillbaka till sina hem och därmed kan 1 700 år av kristen närvaro, kultur och andligt liv i Mellanöstern gå mot sitt slut.

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...

KD-ledaren rusar i förtroendemätning

Opinionsläget. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har på kort tid gått från botten till toppen när det gäller allmänhetens förtroende för de olika...