De som bor vid jordens ändar
 häpnar för dina tecken,
 öster och väster 
 fyller du med jubel.
Ps. 65:9

Världen idag

Camplingliv, lovsångskvällar och midsommarfirande är några av inslagen på Torpkonferensen. Foto: Fredrik Linde

15 000 besökare väntas till Torp

Den första kärleken är temat för årets Torpkonferens som inleds på måndagen. Namnkunniga förkunnare står redo att predika för tusentals besökare och enbart barnmötena väntas samla 900 barn.

Nyheter · Publicerad 15:03, 19 jun 2017

Med över 100 år på nacken är Torp en av de riktigt anrika kristna sommarkonferenserna. Den löper som vanligt över midsommarhelgen och vid det särskilda ”midsommarpartyt” medverkar i år bland annat artisten Boris René, känd från Melodifestivalen.

Kärleken till Jesus Kristus utgör ett särskilt tema för årets konferens. Deltagarna ska här inspireras att återvända till det som är kärnan i den kristna tron, gudsrelationen.

– Det handlar om vilken kärlek som är först i mitt liv, säger Elin Gert som är en av konferensens projektledare. Till vem är det som jag ger min tid, min kraft och mina resurser? Det är den, den första kärleken, som drar sig till oss och sänder oss ut i tjänst, fortsätter hon.

När den 131:a Torpkonferensen inleds på måndagen sker det på samma gård som den första konferensen 1887. 15 000 besökare väntas under veckan vilket gör Torp till en av landets allra största kristna konferenser. Härifrån sände man redan tidigt ut missionärer till länder som Kina och Sydafrika.

För många är Torp en tankstation, en plats där man hämtar kraft och inspiration för hela året. Här möter man Gud, men också vänner och bekanta.

En växande del av Torp är barnkonferensen som numera samlar uppåt 900 barn per möte. Som ett resultat har man fått flytta barnmötena till den stora ladan där de ”stora mötena” hålls.

– Vi möter barnen där de är, uppmuntrar och utmanar dem i deras tro, säger Elin Gert men tillägger att barnkonferensen samtidigt är en viktig inspirationskälla för barnledare från olika församlingar.

Hon beskriver Torpkonferensen som en oas för hela familjen. Här umgås man, dukar långbord mellan husvagnar, går på möten och barnen får ta stor plats.

Veckan är fylld med möten och bibelstudier där Åsa Molin och Mikael Tellbe kommer att hålla i de senare. Merparten av konferensens talare kommer från ”de egna leden” men här finns också tillresande talare, exempelvis Livets ords huvudpastor Joakim Lundqvist och Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

På midsommardagen laddar man med stort midsommarparty med bland annat Emmy & Ella.

– Vi kommer att återuppliva "Konferenskören" som kommer att öva under veckan och vara med i en stor gospel mass-choir på lördagskvällen, under ledning av Joakim Arenius.

Torp

Datum: 19–25 juni

Var: Torp, en mil väster om Kumla

Samfund: Evangeliska Frikyrkan

Vill få bort kors från sjukhus

Trend. Sjukhuskyrkorna i Västra Götaland kan komma att tas bort och ersättas med religiöst neutrala rum. Detta enligt ett förslag som Regionstyrelsen vill...

En unik ledares avtryck

Ledare En samhällspåverkare Lewi Pethrus var en unik ledargestalt i svensk kristenhet under 1900-talet. Han blev förmodligen den mest respekterade kristne ledaren i Sverige...

Judisk kvinna tar över Unesco

Ny generaldirektör. Frankrikes tidigare kulturminister, Audrey Azoulay, valdes den 13 oktober till ny generaldirektör för Unesco, Förenta nationernas organisation för...