Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Intagna på fängelset Saltvik kommer snart få Sebastian Staksets självbiografi "Bara ljuset kan besegra mörkret". (Bilden är ett montage.) Foto: Leif R Jansson / TT

1 000 fångar kommer få Staksets bok

Sebastian Staksets självbiografi ”Bara ljuset kan besegra mörkret” finns snart i händerna på fler än 1 000 människor i fängelser och på SIS-hem. Boken ges nämligen bort gratis till dessa personer. – Jag skrev boken som en manual till frihet, berättar Sebastian Stakset.

Nyheter · Publicerad 12:49, 31 maj 2018

”Frihet för de fångna! Alla intagna på fängelser och häkten som vill ha min bok får den gratis. Maila namn och adressen till fängelset och skicka till: info@sjobergsforlag.se, så kommer boken om en vecka.” Orden skrevs på Sebastian Staksets Facebooksida i onsdags och följs av en video där 32-åringen ger ett budskap till alla intagna.

”Jag har inte glömt bort hur det känns att sitta och bli berövad av sin frihet och hur man mår där inne. Och jag vet att ni längtar efter frihet”, säger han.

När Världen idag når honom på telefon dagen därpå berättar han att hundratals beställningar redan har kommit in.

– Målet är att boken ska ges till alla intagna i hela Sverige, säger han.

Joel Sjöberg på Sjöbergs förlag berättar för Världen idag att 400 böcker redan har delats ut på fängelser, att hundratals böcker ska delas ut på anstalten Saltvik och att det hittills har kommit in mellan 200 och 300 beställningar via mejl till intagna.

– Det innebär att närmare 1 000 böcker snart kommer finnas inne i våra fängelser, säger han.

Sebastian Stakset berättar att 700 exemplar dessutom har avsatts till unga människor som sitter på SIS-hem, det vill säga statliga ungdomshem som bedriver tvångsvård. Detta sker i ett samarbete med Frälsningsarmén.

– När jag skrev boken frågade jag den helige Ande hur jag skulle skriva den. Resultatet blev att den är skriven som en manual från början till slut, en manual om hur man blir fri och tar emot frälsning, säger Stakset.

Med andra ord är boken skriven för just människor som är fångna.

– Men det finns många olika fängelser. Vissa personer sitter bakom murar, andra är fångna på andra sätt, säger han.

Idén om att ge bort boken till intagna kom från honom själv och Joel Sjöberg på Sjöbergs förlag.

– Vi tänkte det redan innan vi hade börjat skriva boken. Joel har ett enormt hjärta – jag förstår inte hur hans business fungerar, säger Sebastian Stakset och skrattar.

Rent ekonomiskt går projektet ihop genom människors gåvor och genom att förlaget sponsrar böckerna, berättar Stakset och påpekar att han är oerhört tacksam för alla människor som har varit med och bidragit.

Enligt Stakset går försäljningen av boken bra, men det menar han inte beror på att han är känd.

– Boken ska översättas till norska, danska, finska och engelska. Där är jag inget känt namn, så det handlar bara om Gud.

Vilken skillnad tror du att boken kan göra i fångade människors liv?

– Jag tror att människor kommer bli frälsta när de har har läst boken – att Guds ande kommer komma över dem så att de får uppleva sann frihet.

Militär: Trossamfunden viktiga vid kris

Beredskap. Trossamfunden skulle få en stor roll om Sverige hamnade i kris eller krig. Det menar militären Tommy Jeppsson, chefredaktör för tidningen Vårt...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...