Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter!

Sakarja 9:9

Start > Nyhet | Publicerad: 2013-04-24 12:17

Nu har Sveriges riksdag beslutat att göra den 27 augusti till en årlig minnesdag för frihetskämpen Raoul Wallenberg som räddade omkring 100 000 judar från att dödas av nazisterna under Förintelsen. Foto: Pressens Bild / Scanpix

Raoul Wallenberg. Riksdagsbeslut om årlig minnesdag

Minnesdag efter 12 års motioner

Förra veckan beslutade riksdagen att den 27 augusti ska vara en minnesdag för diplomaten Raoul Wallenberg som räddade omkring 100 000 judar undan förintelsen. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD), som drivit frågan i tolv år är lättad och glad över beslutet.

Mikael Oscarssons motioner om att införa en särskild minnesdag för Raoul Wallenberg har gång på gång röstats ner av riksdagen sedan 2001. I stället sökte Oscarsson kontakt med Svenska Akademien som i slutet av februari i år beslutade att göra den 27 augusti – då Raoul har namnsdag – till Raoul Wallenbergs dag i Akademialmanackan.
– Då hade riksdagen egent­ligen inget annat val än att bifalla motionen, säger Mikael Oscars­son, som också är ordförande i riksdagsnätverket, Minnet av Förintelsen.

Han tror att fjolårets uppmärksamhet kring Raoul Wallenbergs 100-årsdag är en bidragande orsak till att det nu införs en årlig minnesdag. Och nu vill Oscarsson engagera sig i att fylla dagen med kvalitativt innehåll.
– Det gäller att puffa på nu så att dagen verkligen blir uppmärksammad i landets alla kommuner och skolor.
– Min förhoppning är att Raoul Wallenbergs dag ska inspirera ungdomar mot antisemitism, främlingsfientlighet och rasism. Och att man ser att det går att göra en skillnad.
 
Särskilt glad är Mikael Oscarsson över att Raoul Wallenbergs yngre syster, Nina Lagergren, 91, är i livet och får uppleva riksdagens beslut om att införa en minnesdag till broderns ära.
– Under de år Raoul Wallenberg satt fängslad under svåra förhållanden i Sovjet, fick hans familj rådet av UD att ligga lågt, samtidigt som UD var helt passiv i förhållande till ryssarna. Att hans syster får uppleva den här vändningen är ju inte för tidigt precis, säger Mikael Oscarsson.
 
Raoul Wallenberg räddade under Andra världskriget omkring 100 000 judar i Budapest undan För­intelsen. Den 17 januari 1945 arresterades han för att föras till Moskva, där han fängslades.
Ryssland har genom åren gett olika besked om vad som hände den svenske diplomaten. Mikael Oscarsson tror att Raoul Wallenberg-dagen signalerar att Sverige inte har släppt frågan.
– Det är naturligtvis en känslig sak för den ryska ledningen att berätta, men jag är övertygad om att det finns arkiv där sanningen finns dokumenterad.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Senaste numret

30 november 2015

Världen idag är en allkristen tidning som skriver om aktuella händelser i världen ur ett kristet perspektiv. Tidningen ges ut varje måndag, onsdag och fredag.

Papperstidningen Webbtidningen
Stäng loginruta

Logga in till varldenidag.seRegistrera dig Logga in


Ny inloggning på www.varldenidag.se!
Från och med 1 november 2015 har vi ändrat inloggning. Som användarnamn använder du ditt kundnummer och som lösenord ditt postnummer. Om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn kan du registrera din e-postadress i vår digitala kundtjänst. Där kan du även byta lösenord.
» Klicka här för att komma till vår digitala kundtjänst.

Stäng

Du är inloggad

Du är inloggad som . Logga ut

Ändra dina uppgifter

Du har möjlighet att ändra dina kontaktuppgifter, lösenord, m m genom att gå in på din "användarsida". Till min sida