Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter!

Sakarja 9:9

Start > Nyhet | Publicerad: 2012-02-20 04:00

Högsta domstolen har i flera domar ändrat straffsats med hänsyn till att förövaren varit påverkad av alkohol eller andra droger. Detta kan leda till en ny praxis, där man kan slippa brott på grund av drogpåverkan, varnar Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Alkoholpåverkade kan frias från brott

Kan berusning bli något som förmildrar ett begånget brott? De riskerna finns om man ska tro Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Hon kritiserar Högsta domstolen som hon menar kan vara på väg mot en praxis där alkoholpåverkan ses som en förmildrande omständighet.

Enligt en befintlig lagregel ska den person som begår ett brott i berusat tillstånd prövas på samma sätt som den som är nykter vid brottstillfället. Men två domar i HD sätter frågetecken kring den här regeln, något som upprört Madeleine Leijonhufvud. Hon menar nu att synsättet kan vara på väg att förändras och befarar att domstolen är på väg in på lagstiftarnas territorium. Leijonhufvud ser tendenser till att den som är berusad inte längre ses av rättssystemet som ansvarig för sina gärningar.
− Med en sådan här tillämpning har jag svårt att se att Mattias Flinck skulle blivit dömd. Kanske inte heller Anna Lindhs mördare, sa hon enligt Accentmagasin.se vid ett möte arrangerat av Alkoholpolitiskt forum, där den här frågan diskuterades i förra veckan.
Det hon stöder sina teser på är två fall. I ett fall har en man dömts för att ha knivhuggit två personer under alkohol- och läkemedelspåverkan. Han dömdes i första instans till åtta års fängelse, det blev sedan nio år i Hovrätten.

HD valde att ta upp fallet och prövade om förövaren vid tillfället kan ha haft uppsåt. De valde att sänka mannens straff till tre och ett halvt års fängelse och ändra brottsrubriceringen till grov misshandel. De stödde bland annat sitt utslag på vittnesuppgifter som gjorde gällande att han uppträtt förvirrat.
Strax efteråt kom en ny dom där en man, dömd till mordbrand efter att ha tänt eld på en långtradare, friades av HD . Återigen motiverades domen med hans tillstånd vid brottstillfället. Enligt Accentmagasin.se väntas dessutom en tredje dom inom kort där en man i berusat tillstånd huggit sin sambo med ett samurajsvärd.
Johan Persson, riksdagsledamot och Folkpartiets talesperson i rättpolitiska frågor, deltog också vid mötet och kritiserade i skarpa ordalag utvecklingen och den möjliga nya HD-praxisen.
− Vi kan inte ha en situation där berusade inte behöver ta konsekvenserna av vad de gör. I så fall måste vi lagstifta om det. De flesta våldsbrott begås under någon form av påverkan, sa han.

SAMUEL TEGLUND

Senaste numret

fre 27 november 2015

Världen idag är en allkristen tidning som skriver om aktuella händelser i världen ur ett kristet perspektiv. Tidningen ges ut varje måndag, onsdag och fredag.

Papperstidningen Webbtidningen
Stäng loginruta

Logga in till varldenidag.seRegistrera dig Logga in


Ny inloggning på www.varldenidag.se!
Från och med 1 november 2015 har vi ändrat inloggning. Som användarnamn använder du ditt kundnummer och som lösenord ditt postnummer. Om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn kan du registrera din e-postadress i vår digitala kundtjänst. Där kan du även byta lösenord.
» Klicka här för att komma till vår digitala kundtjänst.

Stäng

Du är inloggad

Du är inloggad som . Logga ut

Ändra dina uppgifter

Du har möjlighet att ändra dina kontaktuppgifter, lösenord, m m genom att gå in på din "användarsida". Till min sida