Opinion

Plusarkiv: Dödligt sjuk medicin

Är apoteksmonopolet en kvalitetsgaranti? Eller borde man kunna få köpa nässpray och huvudvärkstabletter på Ica? Är inte monopolet förlegat när man kan köpa allt från Viagra till antibiotika via internet? Frågan är mer komplicerad än så. Dessutom dödligt farlig. För bristen på kontroll parat med skrupulösa människor har skapat en värld av värdelösa mediciner. En del är bra kopior, men det säljs även helt verkningslösa samt en del direkt farliga mediciner. Faktum är att hälften av all medicin som säljs på internet saknar aktiva ingredienser.
Världshälsoorganisationen WHO uppskattar andelen "bluffmediciner" till 30 procent av de mediciner som säljs i Afrika, Asien och Latinamerika. Detta är stor "business", och man beräknar att bluffmedicinerna kommer att omsätta cirka 500 miljarder kronor om något år. Detta är en 95-procentig ökning på bara fem år. År 2006 rapportades EU:s tullar att man beslagtagit 2,7 miljoner falska mediciner vid gränserna. Det är alltså även ett på problem på vår hemmaplan.

Globala maffiagrupper
motiveras av pengar och har ingen ambition att skapa pålitliga produkter, däremot originalliknande förpackningar. Man uppskattar att en miljon människor dör varje år på grund av detta. Detta är mord; en organiserad och cynisk mördarmaskin drabbar inte minst mycket utsatta och svaga grupper. Men det skapar även problem i kampen mot svåra och dödliga sjukdomar.
För en del av bluffmedicinerna har en aktiv ingrediens, men mycket mindre än originalet. Men det vet inte patienten eller doktorn. Tuberkulos är en sjukdom som ökar och så gör även andelen resistenta bakterier. En anledning är att patienter äter bluffmediciner som inte botar utan endast gör att bakterierna förändras och blir motståndskraftiga.
En annan bidragande orsak till det växande globala problemet med bluffmediciner är biståndsorganisationer. Vägen till helvetet är kantat med goda intentioner, men deras behjärtansvärda insatser riskerar ibland människors hälsa, orsakar död och motståndskraftiga bakteriestammar. Man köper nämligen hellre många billiga mediciner än färre av äkta vara för att kunna "hjälpa fler". Men ofta är dessa billigare varianter bluffmediciner.

Här finns en paradox och en ödets ironi: aldrig förr har så stora gåvor getts och sådana massiva insatser gjorts för att bekämpa sjukdomar som malaria och tuberkulos. Samtidigt ökar antalet sjukdomsfall. 400 miljoner var drabbade av malaria (2004), en ökning med 47 procent sedan 1998. Antalet tuberkulosfall ökade med 30 procent under en tioårsperiod fram till 2006.
Större delen av världens bluffmediciner produceras i Asien, i länder som Kina och Indien. Kina förnekar problemet trots att man uppvaktas av afrikanska länder att göra något åt dessa dödligt sjuka mediciner som dödar tusentals människor i Afrika.
I denna sjuka dödshandel finns även kopplingar till terrororganisationer. För ett par år sedan avslöjades en grupp bluffmedicin-producenter och distributörer i Brasilien, Kanada, Kina och Libanon. Vart gick pengarna de tjänade genom att riskera andra människors liv och hälsa? Jo, till den islamska terrororganisation Hizbollah, vars mål är att utrota judar och utplåna staten Israel.

Mats Tunehag
ledarsidan@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS