Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Kan penningen bli roten till något gott?

Ledare · Publicerad 00:01, 9 jan 2017

Det finns flera unika drag hos den nya administration som strax tar över i USA. Bland annat blir det den mest välbärgade regering landet någonsin haft. Den sammanlagda förmögenheten hos regeringen Trump landar på omkring 100 miljarder kronor.

Rikedom är inget ont i sig, men Bibeln pekar ändå tydligt på riskerna med att fångas av kärleken till pengar. Samtidigt tycks det ske en långsam förändring i inställningen hos de verkligt förmögna – sådana där Donald Trump blir en finansiell dvärg i jämförelse. Låt oss ta två exempel.

Världens rikaste person heter sedan en lång rad år Bill Gates. Efter att hänsynslöst ha kämpat ner sina konkurrenter i programbranschen stod han och Microsoft till slut som ohotade segrare. När Gates väl hade nått den positionen började han allvarligt fundera över vad han skulle göra med sin väldiga rikedom. Efter en tids brottning kom han fram till att han borde ge bort i stort sett alltihop.

Amerikanska gudsförnekare lyfte upp honom som en ateistisk förebild – ett exempel på en man som är god utan Gud. Det omdömet var dock förhastat: Bill Gates förklarade i en intervju att allt det sköna och förunderliga i naturen knappast kan vara resultatet av blind slump och drog slutsatsen: "Jag tycker det är rimligt att tro på Gud.”

Steve Jobs var en annan high tech-gigant som strax innan han avled i cancer fick se sitt Apple bli världens högst värderade företag. Men hans sjukdom fick honom även att inse djupare värden än pengar. För sin levnadstecknare avslöjade han hur sjukdomen fördjupat och stärkt hans gudstro. Och de sista orden som kom över hans läppar, när hans blick gled bort i fjärran och han tycktes skåda in i en annan värld, löd: ”Oh, wow. Oh, wow. Oh, wow.”

Nu under julhelgerna var det ytterligare ett av religionskritikernas affischnamn som kom ut ur garderoben. Facebookgrundaren Mark Zuckerberg har gjort sig känd som en tämligen känslokall entreprenör, som på några få år har byggt upp en enorm förmögenhet. På senare tid har även han slagit in på Bill Gates väg, och börjat ge bort allt större del av sina pengar.

När han nyligen önskade glad chanukka på sin egen Facebooksida fick han den förmanande responsen: ”Men du är väl ateist?” Zuckerbergs svar blev rakt: ”Nej. Jag har fått en judisk uppfostran. Därefter gick jag igenom en period där jag ifrågasatte mycket, men nu anser jag religionen vara mycket viktig.”

När en människa blir så rik att hon inte längre har någon realistisk möjlighet att köpa upp alla sina pengar, tycks något hända på insidan. Hon inser att strävan efter mer pengar inte leder till större lycka, inte heller att skaffa sig ytterligare lyxartiklar. Det bästa sättet att använda sin rikedom är att låta den få bli till välsignelse för andra.

Exemplen ovan indikerar också att denna personliga insikt kan skrapa ytterligare några hål på den hårda yta som jakten efter marknadsherravälde alltid tycks medföra. Genom dessa hål kan det också finnas en öppning där Gud kan komma in.

Om vi återvänder till de kommande regeringsmötena i Vita Huset, så blir det troligen endast en runt bordet som inte kan titulera sig dollarmiljonär: den varmt troende vicepresidenten Mike Pence. Låt oss hoppas på att han utifrån sin större världsbild kan hjälpa den övriga rikemansklubben att bygga viktigare värden än penningen.

Påven jämförde abort med nazismens rasprogram

Vatikanstaten. Franciskus lyfte fram ofödda barn Påve Franciskus gjorde i helgen ett uttalande om att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna...

Fel om "avrättningar" i Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Svensk polis gör likadant Den 3 juni publicerade Svenska Dagbladet en essä av Mellan­östern­experten Per Jönsson med titelnI Israel är riktade mord ett lagenligt verktyg....