Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Bara några cyklar rör sig utmed trafikleden i Tel Aviv under Yom Kippur. Alla dagar under hela året ger Iron Dome och troendes böner lugn åt Israel, menar Sven Almkvist. Foto: Oded Balilty / TT

Iron Dome och bön skyddar staten Israel

Ledare · Publicerad 00:00, 9 okt 2017

Iron Dome är Israels omtalade anti-missilförsvarsprogram som anses vara världens mest effektiva försvarssystem mot raketbeskjutning och artilleribeskjutning, såväl som flyg- och helikoptereld. Systemet upptäcker och stoppar missiler på upp till 70 kilometers avstånd. Systemet placerades i fält i april 2011 då det i närheten av Askelon sköt ner en Qassam-raket avfyrad från Gazaremsan. Robotsystemet ignorerar raketer som är på väg ut över hav eller åkrar och fokuserar på de som är på väg att träffa bebyggda och befolkade områden.

Under Gazakriget 2014 avfyrades 4 594 projektiler av olika sorter mot israeliska områden och av de 735 raketer systemet valde att stoppa var verkningsgraden runt 90 procent. Det som gör detta försvarssystem så effektivt är att det fungerar i alla väder; dimma, regn eller storm, och att systemet är så enkelt utformat att en genomsnittlig soldat kan använda det.

Systemet utvecklas och uppgraderas ständigt och kombineras nu medDavids slunga som är ett system som bekämpar medeldistans ballistiska missiler, kryssningsmissiler, flygplan och avancerade drönare. Dessa system i vidare kombination med Arrow-2, som förstör ballistiska missiler i den övre atmosfären och Arrow-3, som är tänkt att förstöra ballistiska hot i rymden, gör Israels försvarssystem allt mer ogenomträngligt.

Med ett växande hot från Hizbollah, Hamas och nu Irans ökande närvaro i Syrien lär dessa försvarssystem behövas. Inget annat land på jorden är utsatt för sådana hotbilder som Israel. Sedan 2006 har mer än 10 000 raketer och missiler avfyrats mot landet. Zvika Haimovich, Israels högsta militära chef för flygvapnet (IAF), menar att det vid nästa krig kommer att regna missiler över Israel.

Världen idag är en tidning som tänker fortsätta stå upp till försvar för nationen Israels rätt att existera (läs: rätten att försvara sig). Utan ett kraftfullt militärt försvar skulle staten Israel upphöra att existera inom några veckor. Det är lätt att som svenska åsiktsmaskiner sitta tryggt i mjuka fåtöljer och med kaffekoppen i handen ondgöra sig över israeliskt övervåld när ännu ett knivdåd undanröjs eller när ännu en Qassam-rakets avfyrningsplats elimineras. Det råder ingen tvekan om att många palestinier hamnar i kläm mellan islamisternas utnyttjande av civila och Israels rätt att försvara sig. Men man måste orka fråga sig vem som bär det huvudsakliga ansvaret för detta. Angriparen eller försvararen?

Lyssna till Mosab Hassan Yousef, son till en av terrorgruppen Hamas grundare, som nyligen i ett tal för FN tog bladet från mun och avslöjade hyckleriet i denna fråga. Han konfronterade det självutnämnda palestinska ledarskapet med orden: ”Ni är det palestinska folkets främsta fiende …” och att dessa korrupta ledare vinner på att ”… elda på konflikten för att kunna fortsätta ert maktmissbruk”. Hårda ord som säkert upplevs besvärande för miljardärerna i både Fatahs och Hamas högsta ledarskap. Allt medan biståndspengar från naiva västerlänningar fortsätter strömma in på diffusa palestinska konton.

Den totala negativa ensidigheten och avskyn som tänkande västerländska politiker, journalister och till och med religiösa ledare visar Mellanösterns enda demokrati är närmast ett mysterium. När man ser radikala feminister bildligt talat gå hand i hand med kvinnoföraktande jihadister i sitt gemensamma hat mot Israel börjar man undra om inte förklaringsmodellen måste sökas på ett djupare plan. Konfrontationen går utöver det rationellt förnuftiga – den är andlig. Något väldigt ”mörkt”, en djup andlig kraftkälla, kan inte acceptera existensen av Israel. Nationen som fick i uppdrag av den Högste att vara ett ljus för hela världen. Messias land. Israel provocerar genom sin blotta existens.

Just därför räcker inte Iron Dome för att beskydda Eretz Israel. Som troende på Israels Gud bör vi dagligen be om beskydd för Israel och önska Jerusalem frid. ”På dina murar, Jerusalem, har jag ställt väktare. Varken dag eller natt får de någonsin tystna.” (Jes 62:6).

Man måste orka fråga sig vem som bär det huvudsakliga ansvaret för detta. Angriparen eller försvararen?

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...