Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

En saboterad kyrka i byn Judeida i Syrien 2013. Foto: Hussein Malla / AP / TT

Förföljelsen av kristna är ett faktum

Ledare · Publicerad 00:01, 19 aug 2016

Debatten om ”Mitt kors” (#mittkors) har fortsatt den gångna veckan. Initiativet startades efter mordet på den katolska prästen Jacques Hamel, som tvingades ner på knä innan han fick halsen avskuren av terroristerna under en mässa i slutet av juli franska Normandie. Syftet med kampanjen är att ta ställning för världens förföljda kristna ”genom att öppet och med stolthet bära korset runt halsen”. Allt fler sluter upp kring ”Mitt kors”, som i skrivande stund har runt 8 000 medlemmar.

Enligt International Society for Human Rights drabbar 80 procent av all religiös förföljelse i världen kristna människor. Över 200 miljoner kristna förnekas religionsfrihet, i strid med alla konventioner och deklarationer om mänskliga rättigheter. Europadomstolen har nyligen avgjort flera mål mot Sverige och stoppat utvisningar, då domstolen ansett att det funnits välgrundad anledning att anta att konvertiterna riskerar tortyr eller dödsstraff i hemlandet. Kristna som flytt från IS terror och hamnat på svenska asylboenden har blivit dödshotade och vågar inte längre bära sina kors i Sverige, precis som många judar inte längre vågar bära Davidsstjärnan därför att hotbilden är så allvarlig. Hoten är reella och verkliga.

Det borde vara en självklarhet i vårt demokratiska samhälle att visa solidaritet med alla utsatta grupper, och särskilt med de familjer vars söner eller döttrar, fäder eller mödrar, har kidnappats, misshandlats, torterats, förföljts eller dödats på grund av sin tro.

I måndags valde Christer Sturmark, Humanisternas ordförande, att bli medlem i gruppen ”Mitt kors”. I samband med det lade han upp en bild på sig själv med ett korshalsband i handen och skriver att han som sekulär humanist ”känner djup avsky mot det som kristna utsätts för i Mellanöstern.” Han skriver också att han ”alltid solidariserar sig med människor som trakasseras, hotas och förtrycks och vars trosfrihet begränsas”: ”Oavsett om det är muslimer som hotas av extremistiska hinduer i Indien och extremistiska buddhister i Sri Lanka, sekulära humanister och ateister som dödas i Bangladesh, eller judar och kristna som förföljs och trakasseras av extremistiska islamister i Mellanöstern.

Rätten att själv välja livsåskådning och ge uttryck för den får vi aldrig kompromissa med”. I debatten omkring ”Mitt kors” har det ifrågasatts om det verkligen pågår ett folkmord på kristna. Det har ifrågasatts om världens kristna verkligen ”står under attack”. Det behöver inte längre diskuteras – det är ett faktum. I början av året röstade Europaparlamentet igenom resolutionen som erkände IS systematiska dödande och förföljelse av kristna och andra religiösa minoriteter i Mellanöstern som ett folkmord. Resolutionen är viktig som en markering till terrorismens offer och till deras familjer. Det innebär en historisk bekräftelse på att Europa erkänner det de varit och är utsatta för.

I den snäva svenska debatten kring förföljda kristna är det särskilt välkomnande med Christer Sturmarks hedervärda ställningstagande och rakryggade hållning. Fler borde visa sitt stöd.

I den snäva svenska debatten kring förföljda kristna är det särskilt välkomnande med Christer Sturmarks hedervärda ställningstagande och rakryggade hållning.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...