Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Svenska fotbollslandslaget under VM-träning på Fisjt-stadion i Ryssland. Foto: Maja Suslin/TT

En kristen syn på idrott och fotbolls-VM

Ledare · Publicerad 00:00, 2 jul 2018

Sverige har på nytt drabbats av fotbollsfeber efter herrlandslagets remarkabla 3-0 seger mot Mexiko. Den svenska nationen följer med intresse fortsättningen av världsmästerskapen i fotboll. Följer man pastorers twitterflöden verkar fotboll vara det stora fritidsintresset. New Wine-ordföranden, kyrkoherden Hans Wolfbrandt, är till exempel en fanatisk anhängare av Arsenal. På Nyhemsveckan lägger man in storbildssändningar av fotbollsmatcher.

Idrottsrörelsen är en av de stora folkrörelserna i världen. Den består av två helt separata delar. Dels den gräsrotsinriktade idrottsrörelsen, som framför allt riktar sig till barn och ungdomar. Dels den globala och strikt kommersialiserade idrottsrörelsen, som är en global affärsverksamhet av gigantiska mått.

Hur ska man som kristen ställa sig till idrotten? Har Bibeln något att säga? Vi som har varit med länge inom frikyrkligheten minns den gamla syndakatalogen som fördömde idrotten.

Idrott fanns redan på Bibelns tid, och flera bibelreferenser gäller idrott. I Hebreerbrevet 12:1 läser vi om att ”löpa uthålligt i det lopp vi har framför oss.” Paulus skriver i 1 Korintierbrevet 9:24 att: ”vet ni inte att av alla löparna som springer på arenan är det bara en som får priset? Spring så att ni vinner det. Alla som tävlar måste ha disciplin i allt." I 2 Timoteusbrevet 4:7 skriver samme Paulus att han har fullbordat loppet.

Det här är några exempel på referenser till idrott i Skriften, och dessa referenser bör betraktas som neutrala. Idrott presenteras inte som något syndigt i sig, utan ger exempel för den troende när det gäller uthållighet, disciplin och segerambitioner.

Själv har jag alltid varit idrottsintresserad. Efter en dramatisk gudsupplevelse i 16-årsåldern kom jag dock fram till slutsatsen att mitt idrottsintresse var en avgud i mitt liv, som störde min relation till Kristus. Det medförde att jag hade två års idrottsfasta, då jag inte läste några sportsidor och inte tittade på sport på tv. Efter dessa två år upplevde jag att jag kunde ha en bättre balans på mitt idrottsintresse, och kunde titta på sport utan att det blev en avgud eller tog överhanden i mitt liv. Den principen har gällt sedan dess; idrott är ett avkopplande fritidsintresse, men det har inte någon styrande makt över mitt liv.

Idrotten som folkrörelse tycker jag att vi som kristna fullt ut ska bejaka. Våra kroppar är skapade av Gud och de behöver en aktiv omvårdnad. Motion och idrott är därför en del av att vi tar hand om vår kropp, som är Andens tempel. Idrott handlar om att utöva motion med andra. Det är viktigt att vi inte isolerar oss i våra kyrkor. Kristet engagemang och samarbete med idrottsrörelsen är därför mycket värdefullt. Idrotten är dessutom moraliskt fostrande. Vi lär oss disciplin, långsiktighet, laganda och osjälviskhet. Detta har vi nytta av – både i arbetslivet, familjelivet och församlingslivet. Om kristna glider bort från församlingslivet på grund av idrottsengagemang, är nog grundorsaken något annat än idrotten.

Den professionella toppidrotten, som vi framför allt konsumerar via tv, bör betraktas som kultur i allmänhet. Som kristna är vi fria att konsumera kultur. Allt är lovligt, som Paulus skriver, men vi ska inte låta något få makt över våra liv. Det kommersiella intresset kan dock skada idrotten. Korruption, fusk och doping är några exempel – och där behövs den kristna profetrösten för att avslöja och kritiskt granska.
Så för att sammanfatta: Du kan som kristen, med gott samvete, titta på fotbolls-VM. Men fastna inte i tv-soffan, för det finns trots allt viktigare saker i livet.

Idrotten är dessutom moraliskt fostrande. Vi lär oss disciplin, långsiktighet, laganda och osjälviskhet.

Alliansens Norlén (M) valdes till talman

Talman. Moderaten Andreas Norlén valdes med bred marginal till ny talman i riksdagen. I striden om andre vice talman tänker Socialdemokraterna rösta på...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

OAS-möte hålls i Ljungby

Sommarkonferens. 2019 års sommarmöte för Oasrörelsen kommer att arrangeras i småländska Ljungby, meddelar OAS på sin Facebooksida.