Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

"Petersons agerande har gett honom ett genomslag som queerapostlarna bara kan drömma om", skriver Per Ewert om den kanadensiske professorn som vägrat kalla sina studenter "hen". Foto: Skärmdump från YouTube, Biblical Series

Den osannolike profeten

Ledare · Publicerad 00:00, 6 dec 2017

Bekant med professor Jordan B Peterson? Om inte, så är det dags att uppdatera sig. Han är nämligen något så ovanligt som en framgångsrik nutida sanningssägare. Kanske rent av en profetgestalt som kan bli oss alla till utmaning.

Peterson har det senaste året gjort sig mest känd som ”professorn-som-vägrar-säga-hen”. Kanadas premiärminister Trudeau har på kort tid drivit igenom flera åtgärder som beskrivs som liberala, men i realiteten bär totalitära drag. Bland annat har landets universitet beordrats att alla studenter alltid har rätt att omnämnas med det pronomen de önskar på den ständigt växande skalan av etiketter mellan han och hon.

De allra flesta universitetsanställda resignerade och föll snart in i ledet för att inte dra på sig kritik. Men inte professor Peterson. Som erfaren psykologiforskare visste han – precis som andra mer försiktiga ämneskollegor – att queerideologin saknar stöd i forskningen. Visst finns det ett begränsat antal individer där något hänt under fosterutvecklingen och den fysiska eller hormonella köns­identiteten blivit oklar. Men den tsunamivåg av könsförvirring som nu väller över västvärlden – allra starkast på akademiska institutioner – baseras inte på medicinska fakta, utan på en extrem ideologi av hyperindividualism.

I stället för att böja sig som de andra valde Jordan Peterson att resa sig och säga stopp – jag är inte med på tåget. Det har förstås kostat; både han själv och de få som vågat följa honom har fått ta många smällar från studenter, överordnade och medier. Men genom att orka stå kvar genom stormen har denne professor samtidigt fått en enorm fanbase. Och det är ingen samling rättshaverister, hypernationalister eller fundamentalistiska kristna som utgör hans viktigaste hejaklack. I stället är det vanliga, sekulära ungdomar som bara vill söka sanningen och kunna andas fritt i lättnad över den raka, okomplicerade rättframhet som vågar utmana postmodernismens budskap att ingen verklig sanning finns.

Svenska Dagbladet berättade i helgen om Petersons nya föreläsningssatsning som samlar stora åhörarskaror. Hans huvudfokus det senaste året har inte alls varit att bråka med queerideologerna, utan om ett större ämne, nämligen… Bibeln! Detta är en närmast surrealistisk situation: en psykologiprofessor med klart liberal bibelsyn som för utsålda hus håller maratonlånga bibelstudier som efteråt har setts av mer än hundra miljoner på YouTube. Många av dessa är unga som ofta inte ens tror på Gud, men ändå ser att Bibeln erbjuder den grund som den västerländska kulturen har sprängt bort, och därmed även raserat grunden för sin egen existens.

Den metodiske och ganska tjurskallige sanningssägaren Peterson är därmed ytterligare ett exempel för oss som lever i sekulariserade kulturer och frejdigt försöker riva ner allt som fortfarande finns kvar av biblisk grund i samhället, som nu ska ersättas av den sköna nya värld där individen slutligen är herre över allt. Problemet är förstås att alla sådana försök är dömda att misslyckas. Det bygget har aldrig hållit över tid, därför att det är byggt på lösan sand. Jordan B Peterson är en ensam man som valt att peta på fuskbygget och peka på en annan grundval som faktiskt håller.

Petersons agerande har gett honom ett genomslag som queerapostlarna bara kan drömma om. Och hans budskap har dessutom burit konkret och god frukt: Moderna ungdomar som upplevt sig irra runt utan vare sig mening eller mål berättar att Peterson har hjälpt dem få ordning på sina liv och växa till mogna män och kvinnor.

Vår värld behöver fler av den sortens moderna profeter.

Jordan B Peterson är en ensam man som valt att peta på fuskbygget och peka på en annan grundval som faktiskt håller.

Trump: Kön ska definieras vid födseln

USA. Trump-administrationen vill införa en snävare definition av kön – den skulle innebära att en persons juridiska kön definieras vid födseln som...