Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Vi måste lämna våra trygga kyrkobyggnader och ge oss ut dit människorna finns, precis som Paulus gjorde, menar Stefan Swärd. Foto: Henrik Montgomery / TT

Att evangelisera i kyrkan är som att fiska i ett akvarium

Ledare · Publicerad 00:01, 15 feb 2017

Kristus kallar oss att gå ut i hela världen för att predika evangeliet, de goda nyheterna att Gud har sänt sin son till världen för att frälsa den och etablera sitt rike. Att ta emot Jesus till frälsning och pånyttfödelse leder till ett förvandlat och nytt liv.

Läser vi om Nya testamentets mission och evangelisation möter oss en fantastisk kombination av under och tecken, stor frimodighet, förmågan att möta människor där de befann sig, och vass förkunnelse och argumentation både för kristen tro och om den uppståndne Kristus.

När Paulus inledde ett missionsarbete i en stad började han alltid med att gå dit där människor möttes och befann sig; det fanns ju ingen kyrka att bjuda in till. I Aten gick han till torget, där han samtalade med människor. Han pratade också med människor i syna­gogan, och han fick möjlighet att hålla ett föredrag på Aeropagen, som var den ledande platsen för debatt och intellektuellt utbyte i staden.

När Paulus kom till Filippi letade han reda på ett böneställe, där andliga sökare möttes, men notera att det inte var någon kristen mötesplats. Där började han dela med sig av sin tro och budskapet om Guds rike. På många platser var synagogan Pauli startpunkt för förkunnelsen av evangeliet.

Jag tror att vi kristna alltför mycket gömmer oss i våra kyrkor och be­driver en verk­samhet som är alltför kyrkobyggnadsfixerad. Det är en anledning till varför så många församlingar i Sverige inte vinner människor för Kristus. I Nya testamentet fanns det inte några kyrkobyggnader, men de klarade sig väldigt bra ändå. De var frimodiga, de gick ut, de var fyllda av Andens kraft.

Att bedriva evangelisation i kyrkan är som att spela fotboll på hemmaplan. Du har hela hejarklacken på plats. Läktaren är fylld av dem som alltid brukar vara där, dina egna supporters.

Den faktiska verkligheten är att det är väldigt få församlingar i Sverige som har en större tillströmning av icke-kristna till sina gudstjänstlokaler. Ska vi nå människor i en större utsträckning måste vi ge oss iväg utanför de bekväma kyrkorummen, vår egen hemmaplan, där vi känner oss bekväma.

Att evangelisera i kyrkan är som att fiska i ett akvarium.

Men ska vi vinna människor i dag måste vi börja spela våra matcher på bortaplan. Vi måste röra oss långt utanför våra egna bekvämlighets­zoner i trygga internkristna miljöer. Jesus var syndarens vän. Han blev kritiserad av fariséerna för att han umgicks med fel personer. 

Vi har en föreställning om att Andens gåvor framför allt ska fungera i slutna kyrkomiljöer, när lovsångskören spelar i bakgrunden, när vi har allt under kontroll, och när vår egen hejarklack sitter på läktaren.

Men så fungerade inte Andens gåvor i Nya testamentet.”Genom apostlarnas händer skedde många tecken och under bland folket, och de vara alla tillsammans i Salomos pelarhall. [...] Man bar till och med ut de sjuka på gatorna och lade dem på bäddar och bårar för att åtminstone Petrus skugga skulle falla på någon av dem när han gick förbi”, läser vi i Apostlagärningarna 5:12,15.

Andens gåvor var i funktion bland folk och på gatorna och i en vanlig offentlig lokal – inte i några slutna kyrkorum i internkristna miljöer.

Det är ett trons äventyr och ett risktagande att bege sig ut från kyrkan och möta människor i deras naturliga miljöer. Vi behöver kristna över hela Sverige som vittnar om Jesus och fungerar i Andens gåvor på pubar, på restauranger, i vanliga föreningar, på torg, på arbetsplatser, i skolor och i olika former av religiösa mötesplatser som inte är kristna.

Vi har en föreställning om att Andens gåvor framför allt ska fungera i slutna kyrkomiljöer, när lovsångs-kören spelar i bakgrunden, när vi har allt under kontroll, och när vår egen hejarklack sitter på läktaren.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

USA lämnar FN:s människorättsråd

Världen. FN:s människorättsråd sysslar med hyckleri och är "kroniskt partiskt" i Israel-Palestinafrågan. Det sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley efter att...