Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Välkommen in genom groventrén.

Krönikor · Publicerad 00:00, 20 okt 2018

Jag vet inte hur det är med dig, men om jag blir inbjuden att komma in hos någon via tvättstugan eller groventrén tar jag det alltid som en komplimang. Tänk att den här personen är så hemma med mig att det inte gör något om jag ser leriga stövlar, ouppackade jympapåsar eller en vissen krukväxt. Man tänker liksom aldrig ”kära nån, inte visste jag att de hade det såhär stökigt” man tänker alltid ”puh vad skönt att det är någon mer än jag”. För visst är vi ganska bra ibland på att gömma undan det där lite stökiga och operfekta i våra liv?

Jag älskar gamla hus och har så länge jag kan minnas fascinerats av arkitektur. När jag läste en kurs under gymnasiet med just det innehållet fick jag förmånen att följa med en mycket skicklig man på ett antal stadsvandringar i min hemstad Örebro. Gång på gång visade han på det faktum att en helt magnifik gatufasad oftast såg betydligt enklare och vardagligare ut på baksidan. Mitt emot Örebro slott ligger till exempel en enormt pampig byggnad från 1910-talet i jugendstil. Huset kallas Centralpalatset. Men om man går in bakom byggnaden på bakgården är fasaden en helt annan, inte värdig att kallas palats.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Missionsrådet om kritiken: ”Vi är inte en kyrka”

Abortsyn. Trots både intern och extern kritik försvarar Svenska Missionsrådet den formulering i sin policy där man stöder att biståndsmedel går till abort.

Varför demonstrerar du inte nu, Ulvskog?

Ledare Nyligen beslutade EPP – partigruppen i Europaparlamentet där både de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår – att verka för ett omedelbart...

Expert om höstmörkret: "Ge dig själv en ljuspuls"

Hälsa. Ett bra sätt att mota höstdeppen är med ljus. Och det finns många knep för att fylla på kroppens ljusnivåer. Men den vackra sommaren som var, gör...