Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Vågar du tänka en helt ny tanke? Tänk om du skulle säga upp dig, flytta eller starta ett företag?

Krönikor · Publicerad 00:01, 14 nov 2016

Vad har Spotify, Skype, Soundcloud, Tictail, Klarna, iZettle och Mojang gemensamt? De är alla svenska företag som startades av någon som vågade tänka en helt ny eller väldigt annorlunda tanke. Helt nya och banbrytande branscher har sett dagens ljus. Sverige har faktiskt per capita förvånansvärt många kreativa hjärnor och helt nyskapande "selfmade" miljardärer! Detta är verkligen något att vara stolt över, för oss alla som bor i Sverige. 

Jag läste om en redaktör på New York Times – världens kanske mest prestigefyllda tidning – som för några år sedan sa upp sig för att starta en blogg. Orsaken var att möjligheterna för en "bloggare" i "cyber space" aldrig varit större än just då. Nu är bloggande redan föråldrat och på väg ut. Vårt samhälle utvecklas snabbt och du måste välja att möta förändringarna med öppenhet och entusiasm om du inte ska bli akterseglad. Låt dig inte luras av tanken "att det var bättre förr" för det har faktiskt aldrig varit bättre än nu. Tekniken, forskningen och vetenskapen gör enorma framsteg i läsande stund. Vi måste inte leva våra liv som föregående generationer utan i stället ska vi våga blicka framåt och ta möjligheterna som erbjuds oss i de paradigmskiften som pågår just nu.

En konkurs kan därför vara din största möjlighet till något nytt. Att du kört fast tvingar dig om än frustrerat och desperat att faktiskt tänka helt nya tankar. Det är tufft när gammalt utmanas av det nya men också helt nödvändigt för att vi ska komma vidare. Konkurrens skapar i förlängningen nya och bättre produkter på marknaden vilket är bra för alla. Hänger du med?!

Jesus mötte en gång en man som kört fast (Joh 5:1–15). Han var handikappad sedan 38 år och väntade på ett mirakel. Undret skulle ske på ett väldigt speciellt sätt genom en ängel och en damm fylld med vatten. Först ner i virvlarna som ängeln skapat blev nämligen frisk. Så hade det alltid varit och gått till i det deprimerande "helande lotteriet". Så och precis så hade Gud gjort under förut. Mannen väntade och väntade och var helt "neurotiskt" låst vid tanken om hur och var Gud skulle lösa hans situation. Krymplingen visste precis hur helandet skulle ske och i just detta låg hela problematiken. Han såg inte klart längre. Han undrade i stället varför Jesus var fräck och dum mot honom när han ställde frågan: Vill du bli frisk?

Det som var tänkt som en positiv fråga uppfattades i stället negativt. Jesus ville ju bara att han skulle våga tänka en ny tanke. Jesus ville visa honom att möjligheterna aldrig varit större än just nu. Han stod ju där! Gud själv stod jämte den sjukaste vid Betesdadammen i Jerusalem. Titta upp! Lyssna! Sluta upp med alla dina komplicerade förklaringar om varför det är omöjligt att bli frisk och ta din säng och gå hem. Ta din säng och gå?! En helt ny tanke! Så enkelt och samtidigt så revolutionerande och befriande! Så sker miraklet och helt ny tid börjar när mannen går hem frisk med madrassen under armen. Efter 38 långa år, fast i gamla hjulspår, med början i en helt ny tanke går en före detta krympling mot en ljus framtid helt frisk.

Vågar du tänka en helt ny tanke? Tänk om du skulle säga upp dig, flytta eller starta ett företag? Våga göra något helt nytt som du aldrig någonsin gjort förut. Varför inte? Du kan om du bara vill. 

Ta din säng och gå! 

Våga göra något helt nytt som du aldrig någonsin gjort förut. Varför inte?

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...