Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Forskningen visar många goda effekter för familjer som prioriterar tid tillsammans.

Krönikor · Publicerad 00:01, 17 maj 2017

I dag är det snudd på omöjligt att öppna en tidning eller se på en tv-tablå utan att se dem.

Kändisarna. De verkar vara precis överallt. Och det verkar gå att bli kändis för precis vad som helst, hur litet och obetydligt det än är. Hellre än att välja en sakkunnig expert så ser vi hur medierna låter kändisar agera experter, vittnen, åklagare och domare både här och där, ungefär som om deras åsikt skulle vara mer intressant för att de deltagit i något tv-program någon gång.

I en ny undersökning med namnet ”matspaning 2017” tillfrågades svenskar om vem de helst skulle vilja äta middag med. Naturligtvis är det också kändisar i topp; författare, skådespelare, kungligheter, sångare och så Zlatan, allt enligt mattillverkaren Dafgårds. Här är listan för dem som missat den:

1. Leif GW Persson, 38 procent

2. Alicia Vikander, 15 procent

3. Drottning Silvia, 13 procent

4. Zlatan, 11 procent

5. Måns Zelmerlöw, 9 procent

I ett kort litet klipp på nätet (googla på #MakeDinnerTimeMatter) fick amerikanska föräldrar svara på vem de skulle vilja äta middag med. Svaren var likartade; kändisar, skådespelare och sångare.

Framför en tv fick sedan föräldraparen, med tårarna rul­lande nedför kinderna, se när barnen svarade på vilka de helst skulle vilja äta middag med. Deras svar skiljde sig kraftigt från föräldrarnas. I stället för kändisar svarade de:

– Familjen. Föräldrarna. Släkten.

I den rasande takt som världen förändras (tänk bara vad elektroniken, tv, datorer, internet och mobiltelefoner inneburit) har familjemedlemmars samtal minskat. Från att familjemedlemmarna umgicks – och kanske till och med arbetade tillsammans – har samtalen och konversationerna i dag fraktionerats, trots att man är i samma hus, ja till och med i samma rum.

Familjen är långt mycket viktigare för dina barn än vad kändisar är. Och forskningen visar på många goda effekter för familjer som prioriterar tid tillsammans. Visste du att barn i familjer som äter middag tillsammans minst fem gånger per vecka löper mindre risk att fastna i drogmissbruk eller få depression? De får högre betyg, bättre självkänsla och många andra positiva effekter.

Doktor Anne K. Fishel, biträdande professor i psykologi vid Harvard Medical School och grundare av organisationen ”Family Dinner Project”, menar att familjer i dag tillbringar för lite tid tillsammans. I sin bok "Home For Dinner: Mixing Food, Fun and Conversation for a Happier Family and Healthier Kids” hjälper hon föräldrar med praktiska tips på hur de kan stimulera samtal och konversation med barn i olika åldrar.

Hur många barn känner till hur föräldrarna växte upp, hur de träffades och vad de jobbade med innan barnen föddes? Hon uppmuntrar föräldrar att låta familjetiden också handla om familjen, för att stärka banden och känslan av tillhörighet för alla.

De med små barn uppmuntras att leka ord- och minneslekar och de lite större att få dela med sig av tankar och drömmar: ”Om du fick tre önskningar; vilka skulle de vara?”. Kanske kommer sådana frågor och efterföljande pratstunder att stärka och utveckla familjebanden. Eller så får du höra att de vill bli kändisar.

Från att familjemedlemmarna umgicks – och kanske till och med arbetade – tillsammans, har samtalen och konversationerna i dag fraktionerats, trots att man är i samma hus.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...