Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

En bok är inte bra för att den är gammal. Och inte heller för att den är ny, med fint omslag.

Krönikor · Publicerad 00:01, 5 dec 2016

Den här krönikan ska handla om böcker. Läsvärda böcker. För egen del har boken spelat en stor roll i mitt liv och jag har ända sedan unga år ständigt läst böcker. Det är egentligen svårt att förklara varför, för jag kan inte minnas att mina föräldrar någonsin har tjatat om att vi barn borde läsa. Troligen präglade min fars stora bokintresse mig och det fanns en sällsam dragningskraft i det stora bibliotek som sakta växte fram i vårt enkla pastorshem. Visserligen var ämnesområdet starkt avgränsat. Teologi, biografi av andliga ledare och predikningar. Torrey, Spurgeon, Finney, Luther med flera tog många hyllmetrar i anspråk. Och så de svenska pingstgiganterna förstås; Lewi Pethrus, Sven Lidman och CG Hjelm, för att nämna några. Pappa hade kompletta utgåvor av dessa pingstförfattare och i många av dessa böcker hittar man personliga hälsningar från Lewi Pethrus själv som kände min farfar väl. I bokhyllorna fanns också biblar i alla varianter samt predikningar. Många av dessa böcker är tunga tegelstenar och inte direkt läsvänliga.

Hur är det i dag då? Jo, läsintresset finns kvar oavbrutet men ämnesområdena har vidgats. Och gallringen har blivit strängare. Tiden är dyrbar och det är inte värt att ägna några timmar åt en medioker bok eller en bok som inte fångar mig, uppenbarar något eller är viktig av någon annan anledning. Tvinga dig inte läsa färdigt en dålig bok. Byt bok! Det betyder inte att samma bok inte är viktig för någon annan, men mitt råd är att vara noga med vad du läser. Läs bara det allra bästa. En bok är inte bra för att den är gammal. Och inte heller för att den är ny, med fint omslag. Men hur ska man veta det innan? Det är här recensioner och rekommendationer blir viktiga. Ett gott råd är också att följa specifika författare. Skriver någon en fantastiskt bra bok, enligt ditt tycke, är det mycket troligt att samma författare skriver bra även i kommande böcker. Gillar du exempelvis Tomas Sjödins böcker (och vem gör inte det?) så lär du inte bli besviken på nästa bok heller.

Jag är fascinerad av apologetik. Oj, vad bra författare det finns därute i den stora världen. D.A. Carson, Dinesh D’Souza, Philip E. Johnson, William Lane Craig och inte minst den store Alvin Plantinga. Vill du läsa en lättillgänglig och oerhört bra bok i ämnet på svenska rekommenderar jag Varför ska jag tro på Gud? av Timothy Keller. Det finns verkligen goda skäl att tro på Gud. Vår egen svenske chefsapologet Stefan Gustavssons böcker är ett måste, tycker jag, för varje tänkande kristen.

En del författare har förmågan att öppna Skrifterna och få gamla texter och sanningar att vibrera och engagera. Philip Yanceys böcker är av den kalibern och allt av Dallas Willard är läsvärt. Vill du läsa genomtänkta och fascinerande romaner är det få som slår Marilynne Robinsons böcker, som också finns utgivna på svenska. Teologi i romanform.

Finns det någon bok som har förändrat mitt liv? Stora ord förstås. Men ja, det gör det. Flera stycken faktiskt, men en bok som överraskande nog fångade mig fullständigt och som konkret har präglat mitt kristna liv mer än mycket annat är Johannes Cassianus bok, Det rena hjärtat. Tänk att en text från cirka 400 e.Kr. kan ha en sådan effekt. Märkligt.

Till slut. Viktigast av allt är kärleken till böckernas bok – Bibeln. Att läsa och begrunda. Inte stressläsa för att uppfylla en bibelläsningsplan utan den långsamma meditativa läsningen. Den unika läsningen, då Gud genom sitt Ord får tala in i våra hjärtan. Tröst, vägledning, uppmuntran och ibland varning och tillrättavisning. Faktum är att om man hamnar på en öde ö med en bibel som enda läsning räcker det för att hålla både hjärta och hjärna igång. Livet ut.

Finns det någon bok som har förändrat mitt liv? Stora ord förstås. Men ja, det gör det. Flera stycken faktiskt.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...