Se, jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig.

Uppenbarelseboken 3:20

Start > Kommentar | Publicerad: 2011-04-15 00:00

Utan bönen stannar Sverige

Vid en snabb sökning på Google med söksträngen "utan ____ stannar Sverige" erbjuds en rad alternativ för vad som ska fylla luckan. Bilen, hästen, invandringen och de strategiska IT-arkitekterna är några av förslagen. "Surjämtar" är väl ett av de mer roliga förslagen, som syftar på behovet av drivna entreprenörer. Inget ont om jämtar alltså. Visst finns det många faktorer som är viktiga för att ett land ska utvecklas och betraktas som gott i sina medborgares ögon. Alla ovan nämnda förslag är bra och viktiga för vårt land. Absolut!

Men det finns ett arbete som pågår i det fördolda utav tusentals kristna och som påverkar mer än vad vi kan ana. Det handlar om det bönearbete som sker i hemmen, i kapellen, i kyrkorna, i kamrarna och på många andra ställen. Bönen är en urkraft som får hjulen att snurra snabbare, familjerna att fungera bättre, affärerna att lyckas, relationerna att upprättas och orosmolnen att skingra sig. Bönen är en god grund för ett gott samhälle.

I ett modernt och upplyst samhälle har vi lätt att slarva bort den källa till kraft som bönen utgör. Våra egna lösningar och mänskliga ansträngningar tar överhanden och vi glömmer bort Gud. Eller avskaffar honom rent av. Det är ingen bra idé.

Som kristna har vi fått en uppmaning till förbön. Bibeln säger så här:
"Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen." 1 Tim 2:1-4

Ett sammanhang som har tagit böneuppdraget på allvar är Sverigebönen. Det är ett ekumeniskt bönenätverk av kristna som ber för Sverige, våra samhällen och aktuella böneämnen. Varje år arrangeras Nationaldagsbönen, där kristna på olika platser i landet samlas till bön och förbön för vårt land. Förra året arrangerades nationaldagsbön på 111 platser (!) i Sverige. I år räknar de med att det blir ännu fler. Utöver årliga bönesamlingar uppmuntrar Sverigebönen till tisdagsbön varje vecka och skickar även ut ett nyhetsbrev på mejlen med jämna mellanrum. Vilket härligt och glädjande initiativ!

I spetsen för satsningen står domkyrkokomministern i Klara kyrka i Stockholm, Carl-Erik Sahlberg. En man som bland annat är välkänd för sitt engagemang när det gäller Stockholms hemlösa. Det är därför väldigt roligt att vi på Världen idag har förmånen att bereda plats för Sverigebönen i tidningen varje fredag. I vår kristna världen-del kommer Carl-Erik Sahlberg varje vecka ge en kort uppmuntran till bön och sedan presenteras veckans böneämnen. Vi börjar i dag och jag vill därför hälsa Sverigebönen och Carl-Erik varmt välkomna!

Samtidigt vill jag uppmuntra Dig som läsare att be tillsammans med oss. Vår längtan och förhoppning är att detta skall bidra till att mobilisera bedjarna i vårt land. Vad kan hända när vi som kristna förenas till bön för vårt land, våra samhällen, våra församlingar och angelägna böneämnen? Bara Gud vet. Men en sak är säker; utan bön stannar Sverige!

PS. Vill Du läsa mer om Sverige­bönen kan Du kika in på www.sverigebonen.se. DS.

Lukas Berggren, chefredaktör
lukas.berggren@varldenidag.se

Senaste numret

30 november 2015

Världen idag är en allkristen tidning som skriver om aktuella händelser i världen ur ett kristet perspektiv. Tidningen ges ut varje måndag, onsdag och fredag.

Papperstidningen Webbtidningen
Stäng loginruta

Logga in till varldenidag.seRegistrera dig Logga in


Ny inloggning på www.varldenidag.se!
Från och med 1 november 2015 har vi ändrat inloggning. Som användarnamn använder du ditt kundnummer och som lösenord ditt postnummer. Om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn kan du registrera din e-postadress i vår digitala kundtjänst. Där kan du även byta lösenord.
» Klicka här för att komma till vår digitala kundtjänst.

Stäng

Du är inloggad

Du är inloggad som . Logga ut

Ändra dina uppgifter

Du har möjlighet att ändra dina kontaktuppgifter, lösenord, m m genom att gå in på din "användarsida". Till min sida