Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Judiska bosättare, israeliska soldater och familjemedlemmar deltar i en begravning utanför Hebrons heligaste plats, känd för judar som Patriarkernas grav och för muslimer som Ibrahimi-moskén. Foto: Ariel Schalit / AP / TT

Unesco utnyttjas för politik

Israelkommentar · Publicerad 08:01, 12 jul 2017

I fredags röstade FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, Unesco, igenom en resolution som upptog Hebrons gamla stad på världsarvslistan. Samtidigt betecknades platsen som ett hotat världsarv. Exakt på vilket sätt det är hotat framgår inte av resolutionstexten, men syftet med resolutionen tycks heller inte ha varit att uppmärksamma och skydda ett unikt kulturarv, utan snarare att göra politiskt anspråk på en mycket omstridd plats. I Hebron ligger nämligen Patriarkernas grav, en av judendomens heligaste platser, och enligt Unesco tillhör staden nu ”Palestina”.

Unesco-resolutionen om Hebron är det senaste exemplet på hur den Palestinska myndigheten utnyttjar FN:s världskulturorgan i sin diplomatiska krigföring mot Israel. Jerusalem har länge varit i fokus i denna strid och i resolutionstext efter resolutionstext kallas Israel rutinmässigt för ”ockupationsmakt” i sin egen huvudstad. Under förevändning att vilja skydda ”hotade kulturarv” förminskas eller förnekas den judiska anknytningen till judendomens heligaste platser. Samtidigt fördöms vetenskapliga arkeologiska utgrävningar som konsekvent bekräftar den judiska anknytningen till platserna.

Den Palestinska myndighetens ansträngningar att få världssamfundet att beteckna judiska heliga platser som palestinska har en intressant parallell i den judiska bibelkommentaren Bereshit Rabba från 200-talet e.Kr.: ”Rabbi Judan, son till Rabbi Simon, sa: Dessa är de tre platser om vilka världens nationer inte kan håna Israel och säga ’Ni har stulit dem’: Makpelah-grottan, Templet och Josefs grav. Makpelah-grottan:’Abraham vägde upp silver åt Efron’ (1 Mos. 23:16). Templet: ’Och David gav åt Ornan för platsen sex hundra siklar guld’ (1 Krön. 21:25.). Och Josefs grav: ’han köpte jordstycket’ (1 Mos. 33:19).”

Detta skrevs alltså för ungefär 1 800 år sedan, när resonemanget var helt hypotetiskt eftersom judar vid den tiden inte hade överhöghet över någon del av landet Israel. Världens länder må påstå (med viss rätt) att Israels folk stal landet från kananéerna, menade Rabbi Judan, men beträffande dessa tre platser faller deras resonemang platt på marken eftersom självaste Bibeln dokumenterar att dessa tre landplättar förvärvades lagligt och otvetydigt.

Inte helt överraskande är det just dessa tre platser som den Palestinska myndigheten ihärdigast förnekar all judisk anknytning till: Patriarkernas grav i Hebron, Tempelberget i Jerusalem och Josefs grav i utkanten av Nablus på norra Västbanken (Schem/Sikem). Det är från dessa tre platser som ansträngningarna att tvinga bort alla judar är som störst, och det är dessa tre platser som en helt oförstående (och ofta välmenande) omvärld gång på gång uppmanar Israel att dra sig tillbaka ifrån. Då blir det lugnt, lovar man, eftersom Israel då skulle förvägra palestinierna alla förevändningar till våldsamheter. Just de tre platser som mer än några andra har knutit judarna till det heliga landet i över 3 000 år påstår man att judarna behöver lämna för att få leva i fred.

Den Palestinska myndighetens strategi är alltså en sorts omedveten invertering av Rabbi Judans resonemang: Om världen kan övertygas att Israel inte har rätt till judendomens heligaste platser, följer det automatiskt att Israel inte har rätt till någon plats alls. Genom att göra Israels mest självklara anspråk kontroversiella görs Israels samtliga anspråk kontroversiella.

Exakt på vilket sätt det är hotat framgår inte av resolutionstexten, men syftet med resolutionen tycks heller inte ha varit att uppmärksamma och skydda ett unikt kulturarv, utan snarare att göra politiskt anspråk på en mycket omstridd plats.

Vad vill våra partier göra i praktiken?

Ledare God ideologi inte tillräckligt Politiskt arbete har med nödvändighet två sidor.  Det finns en praktisk sida, som handlar om att lösa konkreta samhällsproblem. Olof Palmes ord...