Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Två olika typer av dumhet

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 18 jul 2018

Den brittiske komikern Sasha Baron Cohen är aktuell igen, denna gång med en Showtime-serie kallad Who Is America? En av karaktärerna som han spelar är Erran Morad, en israelisk säkerhetsexpert som förespråkar en påhittad israelisk anti-terrorist-taktik kallad ”kinderguardians”; förskolebarn ska beväpnas med automatvapen för att förhindra framtida skolmassakrer i USA. Genom att samtidigt vurma för både Israel och vapen lyckas han få flera framstående kongressledamöter och vapenlobbyister att ställa sig bakom hans helt bisarra förslag, medan kameran rullar. Resultatet är, precis som alltid när Baron Cohen är i farten, smärtsamt pinsamt att titta på.

Den nya tv-serien har sju avsnitt, vilket innebär att vi kommer att behöva ha skämskudden nära till hands resten av sommaren när Baron Cohens intervjuoffer gör sig till allmänt åtlöje. Ämnet är visserligen en närmast helig ko i den politiska debatten i USA. Ingen kan vinna ett amerikanskt presidentval utan att uttala sitt oreserverade stöd för den judiska staten med Jerusalem som dess odelade huvudstad. Att politiken som sedan förs efter valsegern ofta ser annorlunda ut, som under Barack Obamas åtta år vid makten, ändrar inte på det faktum att det uttalade stödet för Israel är lika amerikanskt som äppelpaj.

Så icke i Sverige, där situationen i stället är den omvända. I Sverige vinner man i allt högre utsträckning politisk trovärdighet genom att i stället markera sitt motstånd mot Israel. Inför valet 2014 kunde man exempelvis notera detta i Malmö, där en av Vänsterpartiets valpamfletter hade en palestinsk flagga och orden ”befria Palestina” på framsidan. Budskapet tycks ha varit populärt, för på sina håll fick partiet en mer än tre gånger så hög andel av rösterna än riksgenomsnittet. Socialdemokraternas valframgångar i Malmö var inte mindre imponerande: i vissa valkretsar fick partiet nästan 80 procent av rösterna.

Inte helt oväntat har också Socialdemokraternas samtliga tre riksdagsledamöter från Malmö en tydligt propalestinsk profil. Den kanske mest kända (eller ökända, om man så vill) i sammanhanget är Hillevi Larsson, som i oktober 2015 höll ett tal under en antiisraelisk manifestation på Möllevångstorget i centrala Malmö där deltagare bland annat kunde höras skrika ”slakta judarna” på arabiska.

Att Socialdemokraternas och Vänsterpartiets propalestinska markeringar inneburit stora valframgångar i just Malmö är naturligtvis ingen slump. Samma mönster återfinns i valkretsar på andra håll i Sverige där en majoritet av befolkningen har sitt ursprung i Mellanöstern, där löften om att ”befria Palestina” har präglat den politiska retoriken sedan 1948. Makthavarna i dessa länder insåg nämligen tidigt att de kunde utnyttja allmänhetens judefientliga attityder för att distrahera medborgarna från ländernas interna ekonomiska och sociala missförhållanden.

Sasha Baron Cohens satir visar hur amerikanska politiker slentrianmässigt ”stöder Israel” för att vinna trovärdighet och inflytande, även om det skulle få helt absurda konsekvenser. Mer angeläget för oss svenskar torde dock vara att vissa svenska politiker precis lika slentrianmässigt ”stöder Palestina” för att vinna trovärdighet och inflytande. Här är emellertid dumheten mer oroväckande än komisk, eftersom vi numera kan återfinna svenska politiker i manifestationer som uppmanar till folkmord på judar.

Att Socialdemokrat-ernas och Vänsterpartiets propalestinska markeringar inneburit stora valframgångar i just Malmö är ingen slump.

Att sprida evengeliet är församlingens uppdrag

Ledare Tid att evangelisera Varje församling behöver ha en gementänkt strategi för lokal evangelisation och mission i sitt närområde. Att sprida evangeliet till sitt närområde...