Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Under presidentvalskampanjen lovade Donald Trump att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem. Kommer han att bryta det löftet, precis som Bill Clinton, Geroge W. Bush och Barack Obama har gjort före honom? Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TT

Trump verkar bryta vallöfte gällande Israels huvudstad

Israelkommentar · Publicerad 00:01, 17 maj 2017

Några timmar innan Israel nästa vecka inleder firandet av Jerusalem-dagen till minne av stadens återförening efter Sexdagarskriget 1967, kommer USA:s president Donald Trump att avsluta sitt tvådagarsbesök i landet. Intensiv spekulation pågår därför kring huruvida Trump under sitt besök kommer att tillkännage ett beslut att förlägga USA:s ambassad till Jerusalem, som han lovade under den amerikanska presidentvalskampanjen. För närvarande ligger den amerikanska ambassaden i Tel Aviv, då USA i likhet med nästintill hela världssamfundet inte erkänner Israels överhöghet i Jerusalem.

Även om Trump skulle välja att skjuta beslutet på framtiden kommer han senast den första juni att tvingas bekänna färg i frågan: då löper nämligen en dispensklausul ut som förhindrar implementeringen av en lag från 1995 som föreskriver att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem. Trots att både Bill Clinton, Geroge W. Bush och Barack Obama under sina presidentvalskampanjer precis som Trump lovade att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem, antog de en direkt motsatt linje när de väl installerat sig i Vita huset. Var sjätte månad skrev de därför på en dispensklausul som sköt upp implementeringen av ambassadflytten i ett halvår. Senast den första juni kommer vi alltså att få svar på om Trump till skillnad från sina föregångare menade allvar när han lovade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ny inloggning på www.varldenidag.se

Från och med 3 februari 2016 har vi ändrat inloggning. Du loggar in på hemsidan genom att ange ditt kundnummer som användarnamn och det lösenord som du själv har valt. Om du inte tidigare har valt lösenord kan du göra det i vår digitala kundtjänst. I vår digitala kundtjänst kan du även registrera din e-postadress om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn.