Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Carl Bildt kallade gärningsmannen för ”en galenpanna utan koppling till någon speciell ideologi", fastän personen i själva verket har drivits av en medveten ideologi där mord och förödelse är legitima medel för att omstörta den rådande samhällsordningen. Foto: Markus Schreiber / AP / TT

Terrorattacken var inte ett verk av en galning

Israelkommentar · Publicerad 00:01, 12 apr 2017

Terrordådet på Drottninggatan har skakat om det svenska samhället i grunden. Som finlandssvensk känns dådet lika overkligt och skrämmande som om det hade ägt rum i mitt eget Helsingfors. Men Sverige hann inte vara länge i det internationella rampljuset förrän nästa jihadistiska terrorattack ägde rum. I Egypten detonerade under palmsöndagen bomber vid två olika gudstjänster, där mer än fyrtiofem personer omkom och ytterligare ett hundratal skadades. Så ser den internationella islamismens vardag ut såväl i muslimvärldens Egypten som i det sekulära Sverige.

Efter tvåhundra år av oavbruten fred är det fortfarande svårt för det svenska psyket att föreställa sig en fiende som på blodigaste allvar vill förorsaka död och förödelse. Den politiska osäkerheten runt Östersjön har visserligen slagit hål på myten om Sverige som en fredens och humanismens stormakt, och för bara några månader sedan tvingades regeringen retirera genom att återinföra allmän värnplikt. Omvärlden förblir nyckfull och ondskan har ännu inte besegrats.

Detta är inte första gången som Sverige drabbas av landssorg. När tsunamin i Thailand för drygt tio år sedan krävde 573 svenska liv var sorgearbetet omfattande. Det som hände den sjunde april i Stockholms innerstad var däremot ingen naturkatastrof. Onda krafter ville medvetet skada Sverige och lyckades i sina uppsåt. Polismyndigheterna må berömmas för att snabbt ha gripit gärningsmannen och de som blev kvar i centrum på fredagskvällen erbjöds husrum och mat. Stockholm var en öppen stad. Det civila samhället tycktes ha besegrat ondskan. Men är det sant?

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt gav uttryck för den rådande tidsandan när han i en kommentar efter terrordådet kallade gärningsmannen ”en galenpanna utan koppling till någon speciell ideologi.” Att kalla en professionell självmordsbombare galenpanna eller allmänt instabil är ett stort hån mot alla de personer som lider av mentala problem. Dessa utgör inga hot mot vårt öppna samhälle. Bakom några av de mest omfattande terroraktionerna i modern tid ligger däremot välbärgade och välutbildade unga män men absolut inga galenpannor. Dessa har drivits av en medveten ideologi, där mord och förödelse är legitima medel för att omstörta den rådande samhällsordningen. Det är dessa ideologier, inte galenpannor, som bör bekämpas genom en intellektuell moteld från såväl kristna, muslimer som ateister.

I en färsk intervju i ansedda Wall Street Journal i helgen förklarade somaliafödda Ayaan Hirsi Ali hur västvärlden gjort det fatala misstaget att bortförklara de senaste årens jihadistiska terrorvåg som en obegriplig och anonym terrorism, eller för att citera Carl Bildt, ”ett verk av galenpannor”. I stället för att satsa alla resurser på att försvara säkerheten borde man även våga ta den ideologiska debatten med de krafter som öppet strävar efter ett världsvitt kalifat. Efter att själv ha lämnat islam och öppet kritiserat religionen lever Ayaan Hirsi Ali i dag under dödshot och med ständig polisbevakning. I dag anser hon att islam kan förnyas men att det endast kan ske inifrån och manar därför aktiva muslimer att ta upp kampen.

Nu behövs även konkreta åtgärder för att försvara det öppna samhället där det förblir möjligt att vara av avvikande åsikt utan att behöva leva under dödshot. En tyst minut skrämmer inga terrorister. Det är smått ofattbart att det fortfarande är helt lagligt att tillhöra en terroristorganisation i dagens Sverige. Föreningsfriheten kan rimligtvis inte gälla grupper som medvetet och med vapen i hand syftar till omstörtande verksamhet? Nya åtgärder måste även sättas in för att förhindra svenska IS-krigare från att resa ut till Mellanösterns oroshärdar för att strida för kalifatet. Återvändande krigare bör omedelbart ställas inför rätta i stället för att ges förtur till kommunala hyreslägenheter.

Tomma slagord om ”mer kärlek” kommer inte att stoppa den islamistiska terrorvågen. Till det krävs intellektuella kraftåtgärder, intensifierade polisiära åtgärder, nya säkerhetsinsatser, internationella militära insatser och en omprövning av befintliga lagar och attityder.

Nu behövs även konkreta åtgärder för att försvara det öppna samhället där det förblir möjligt att vara av avvikande åsikt utan att behöva leva under dödshot.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...