Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Israeliska gränspoliser vaktar amerikanska ambassaden i Tel Aviv, där människor köar för amerikanska visum. Snart kan visumkön komma att ringla utanför en ny ambassad i Jerusalem. Foto: Eitan Hess-Ashkenazi / AP / TT

När saktillstånd förnekas på grund av missnöje

Israelkommentar · Publicerad 00:01, 25 jan 2017

För flera år sedan åt jag middag med en högt uppsatt företrädare för Svenska kyrkan i Jerusalem. Eftersom jag visste att den här personen hyste djupt israelfientliga åsikter, försökte jag hålla konversationen till ämnen som inte hade potential att förstöra stämningen vid middagsbordet.

Efter en trevande start började vi diskutera städers identitet – vad det är som gör att en stad lyckas frammana en specifik känsla hos besökaren. Utan svårigheter betade vi av ett flertal städer runt om i världen och jämförde våra intryck från dem. Samtalet flöt obehindrat på, tills vi kom till Tel Aviv.

"Tel Aviv tycker jag är en könlös stad", sade plötsligt min middagspartner, utan att dölja sitt förakt. "En stad utan identitet, utan ande."

Även om jag egentligen inte var förvånad över att bara en israelisk stad förärades ett så öppet förakt, var jag mållös under ett par sekunder. Jag hade inget intresse av att börja argumentera mot de negativa känslor som staden Tel Aviv väckte hos denne högt uppsatte företrädare för Svenska kyrkan, men jag ville heller inte låta hans förakt stå helt oemotsagt.

"Det var intressant att du tycker att staden är identitetslös", sade jag så diplomatiskt som möjligt, "eftersom många unga sekulära israeler starkt identifierar sig med just Tel Aviv. En del anser till och med att Tel Aviv just därför borde vara Israels huvudstad."

"Nu förstår jag inte alls vad du menar", kontrade min middagspartner med en bister min. "Tel Aviv är ju Israels huvudstad."

Nu tappade jag hakan på riktigt. Detta var inte bara en irriterande åsikt, utan ett helt faktavidrigt påstående. Alla regeringsministerier förutom försvarsministeriet är förlagda till Jerusalem, likaså Knesset (Israels parlament), samt presidentens och premiärministerns officiella residens. Utgör inte detta själva definitionen av vad som är en huvudstad?

Nej, envisades mannen som satt mitt emot mig: Tel Aviv är Israels huvudstad.

Under något spända former avslutades måltiden, utan att vi lyckades nå enighet i om vi befann oss i Israels huvudstad eller inte.

Min motparts tvärsäkerhet fick mig för en kort stund att betvivla mina egna kunskaper. Jag till och med googlade frågan, men flera objektiva källor bekräftade det jag redan visste. På sin höjd tillstods det att Jerusalems status som Israels huvustad är omstridd, men ingen seriös källa hävdade att någon annan israelisk stad därmed var att betrakta som huvudstad.

På ett filosofiskt plan är det förstås intressant (och lite komiskt) när Israels belackare uttrycker sitt missnöje över saktillstånd som inte faller dem i smaken genom att helt enkelt förneka dessa saktillstånd.

När mycket nu tyder på att USA inom en snar framtid kommer att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, och därmed bekräfta saktillståndet att Jerusalem är Israels huvudstad, är emellertid vissa av dessa belackare redo att ta till våld för att försvara sin alternativa verklighetsbild.

Företrädare för den palestinska myndigheten har hotat att “helvetets portar kommer att öppnas” om ambassaden flyttas. Dessa hot bör naturligtvis tas på allvar, då även symboliska förändringar avstatus quo i Jerusalem medför en risk för våldsutbrott.

Bland dem som motsätter sig en ambassadflytt med hänvisning till just våldsrisken skulle man dock önska att det framgick tydligare att de i praktiken anser att USA ska anpassa sin utrikespolitik till människor som hotar med våld om USA bekräftar ett obestridligt saktillstånd.

Man skulle även önska att de tillstod att detta kanske inte är helt rimligt.

Nej, envisades mannen som satt mitt emot mig: Tel Aviv är Israels huvudstad.

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Om religion inte hör hemma bland politik, så hör politik inte hemma bland religion.

Gästkrönika Jens Charliesson Det borde vara en dubbelriktad gata, den där uppfattningen att religion ska hållas utanför politiken. Det är ju så man tycker i dagens Sverige, att...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...