Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Premiärminister Benjamin Netanyahu är misstänkt för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Foto: Gali Tibbon / AP / TT

När Netanyahu "syndar"...

Israelkommentar · Publicerad 00:01, 9 aug 2017

I slutet av förra veckan tillkännagav israelisk polis för första gången att det flertal brottsundersökningar som inleddes mot premiärminister Benjamin Netanyahu i början av året omfattar misstankar om mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

I en av brottsundersökningarna misstänks Netanyahu och hans fru ha mottagit gåvor till ett värde av motsvarande mer än en halv miljon kronor från en israelisk Hollywoodproducent. Förutom att inte ha redovisat gåvorna enligt gällande regler misstänks Netanyahu även för att i utbyte mot dem ha varit behjälplig i filmproducentens ansträngningar att få permanent uppehållstillstånd i USA. I en annan brottsundersökning misstänks Netanyahu ha konspirerat med ägaren till Israels näst största dagstidning Yediot Acharonot och erbjudit att försöka minska den Netanyahuvänliga tidningen Israel Hayoms marknadsandelar, i utbyte mot att Yediot Acharonot mildrar sin kritiska hållning mot Netanyahu.

Israel Hayom är landets största dagstidning och ägs av en amerikansk kasinomiljardär med nära band till Netanyahu. Ytterligare minst två brottsundersökningar pågår i vilka Netanyahu antingen är misstänkt för brott eller har ombetts vittna mot misstänkta som står honom mycket nära, bland annat hans personlige advokat och tillika svåger.

Åtal har ännu inte väckts i något av fallen, men efter att Netanyahus före detta rådgivare och regeringssamordnare i fredags gick med på att ställa upp som åklagarvittne uppges bevisningen mot premiärministern ha stärkts avsevärt. Netanyahu själv förnekar bestämt att han ska ha gjort sig skyldig till brott och uppger att han inte har för avsikt att avgå ens om åtal skulle väckas.

Hans företrädare Ehud Olmert satt som bekant kvar som premiärminister i flera månader efter att åtal väcktes mot honom i ett antal brottsundersökningar i slutet av 2008 och början av 2009. Även han anklagades för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman, vilket ledde till flera fällande domar och fängelsestraff. Det avtjänades i samma fängelse som Moshe Katzav, Israels före detta president som dömdes för våldtäkt 2011. Senare fick han även sällskap av den före detta chefsrabbinen Yona Metzger, som dömdes i början av 2017 för omfattande mutbrott och övergrepp i rättssak.

När Ehud Olmert satt i klistret förklarade han att han var stolt över att vara medborgare i ett land där även premiärministern kan bli föremål för brottsundersökningar och åtal. Personligen tycker jag att detta är en ganska skral tröst när de politiska korruptionsskandalerna avlöser varandra.

Ett nyktrare och mer insiktsfullt perspektiv på saken kan man hitta i Tredje Moseboks fjärde kapitel, som preciserar vilka steg som måste tas för att nå försoning mellan Israel och Gud i händelse av en lagöverträdelse. "Om [im] översteprästen syndar” står det i vers tre, följt av en detaljerad beskriving av det syndoffer som då måste frambäras och hur ritualen ska utföras. "Och om [ve’im] hela Israels hela menighet [kol edat Israel, det vill säga sanhedrin] syndar” står det vidare i vers 13, följt av ännu en detaljerad beskriving av syndoffer och ritual. När texten sedan riktar uppmärksamheten mot ledaren för hela folket i vers 22 ändras dock ordvalet: "När [asher] ledaren [nasi] syndar”, står det, följt av beskrivningen av de steg denne då måste ta för att bringa försoning. Inte om, utan när.

Netanyahu har i egenskap av premiärminister varit Israels ledare i sammanlagt över 11 år. Från ett bibliskt perspektiv är det alltså inte en fråga om han har syndat, utan när.

Ytterligare minst två brottsundersökningar pågår i vilka Netanyahu antingen är misstänkt för brott eller har ombetts vittna mot misstänkta som står honom mycket nära, bland annat hans personlige advokat och tillika svåger.

Vad vill våra partier göra i praktiken?

Ledare God ideologi inte tillräckligt Politiskt arbete har med nödvändighet två sidor.  Det finns en praktisk sida, som handlar om att lösa konkreta samhällsproblem. Olof Palmes ord...