Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Judiska folket behöver ditt stöd

Israelkommentar · Publicerad 06:00, 25 jul 2018

Det har hänt något unikt under de senaste decennierna. Vi judar befinner oss i en situation som vi aldrig gjort förut. Under 2000 år levde vi utan vårt eget land Israel, i stället var vi spridda över världen och beroende av andra staters och ledares välvilja. Vi vet hur det gick. Ibland kunde vi leva i lugn och ro, oftast inte. Getton, förföljelser, pogromer, deportationer, hot och hat var en del av vår vardag.

När den judiska staten Israel kunde grundas 1948 var det något oerhört som hände, något mirakulöst som vi knappt kunde tro. Många hade drömt om detta, väntat på detta, och nu hade vi äntligen vårt eget land igen. Det var början på något nytt, inte bara för judarna i Israel utan för all världens judar. Plötsligt blev Bibelns löften verklighet, för oss alla. Vi hade ett hem igen.

Under decennier befann sig vårt Israel i en väldigt utsatt situation, så utsatt att dess existens var hotad. Landet var litet och omgivande folk och stater militärt mycket starkare. Från 1948 till 1973 var krigen frekventa och existentiella hot mot Israel. Men vi överlevde krigen, landet byggdes upp, judar invandrade och samtidigt fanns det ett politiskt stöd för Israel runt om i världen.

Även judar som levde i demokratier i diasporan levde under goda förhållanden. Antisemitismen fanns där, som alltid, men i mindre utsträckning än kanske någonsin. Men samtidigt levde miljoner judar i Sovjetunionen och andra diktaturer bakom järnridån, och i andra länder världen över där vi inte kunde leva som vi ville.

Det unika som hänt, har skett på flera plan. Israel har vuxit sig starkare, allt fler judar från hela världen har flyttat dit och de krig man ibland dras in i är helt annorlunda än tidigare. Det är inte de gamla krigen där armé står mot armé, det är mer som asymmetriska gerillakrig. Omgivande fiender har insett att man inte kan besegra Israel i ett regelrätt krig, hoten mot Israel är därför andra. Titta bara på vad som hänt det senaste dryga decenniet vid gränsen Israel-Gaza och hur Hamas för sitt krig mot Israel, just nu med ballonger och drakar med bensinbomber.

Samtidigt har ett annat hot mot Israel dykt upp. Man är i dag svagare på världsarenan, ständigt utsatt för FN:s, EU:s, staters, organisationers och mediers illvilja och antisemitism (förklädd till något som kallas antisionism). Palestinierna och deras stödtrupper verkar på den internationella arenan för att försöka nå sina mål utan att behöva sluta fred med Israel. Många behandlar Israel som paria, vill bojkotta landet och delegitimera dess själva existens. 

Av de judar världen över som bor utanför Israel, bor allt fler i demokratiska länder. Vi har kunnat lämna före detta Sovjet och andra öststater om vi vill, det finns inga judar i arabvärlden och de etiopiska judarna är i Israel. Vi i diasporan borde alltså ha det bättre än någonsin – men det har vi inte. Antisemitismen har inte varit starkare sedan Förintelsens dagar och dessa onda krafter kommer från många håll. Titta bara på Sverige.

De senaste månaderna har vi sett nazister marschera i Göteborg och Almedalen, islamister försöka sätta eld på synagogan i Göteborg och en riksdagskandidat för Fi offentligt uttrycka att det är hennes dröm att judarna i Israel ska förflyttas till USA. Det är just från dessa tre grupper – extremhöger, islamister och extremvänster – som hoten kommer. Våra politiska ledare och andra viktiga krafter i samhället säger sig vilja bekämpa antisemitismen, men de attackerar samtidigt vårt Israel.

Det är alltså en unik och komplex situation vi befinner oss i sedan några decennier. Nu står mycket på spel, både för Israel och för oss judar som lever utanför Israel. ”Kol Israel Arevim ze laze” är en klassisk term från Talmud som är mer aktuell än någonsin. Frasen kan översättas till ”hela Israel är ansvarigt för varandra”. Landet Israel och folket Israel hör ihop och vi måste ta ansvar för varandra, hjälpa och ställa upp för varandra. Det blir extra viktigt just nu. Allt annat gör oss alla svagare och det kommer våra fiender att utnyttja.

Min förhoppning är att även du som är kristen Israelvän vill vara en del i detta, att vara med och ta ditt ansvar för det judiska folket och Israel. Det är kritiska tider och du behövs!

Antisemitismen har inte varit starkare sedan Förintelsens dagar och dessa onda krafter kommer från många håll. Titta bara på Sverige.

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...