Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Medias moraliska relativism och underliggande sympati för de våldsamma upploppen bidrar till att ge näring åt fanatismen, skriver Roar Sörensen. Foto: Nasser Shiyoukhi, AP, TT

Israel kämpar mot extremism

Israelkommentar · Publicerad 08:01, 26 jul 2017

Det har nästan glömts bort, om det någonsin uttalats i våra västliga nyhetskanaler, att upploppen i Jerusalem i dessa dagar startade då tre terrorister, israeliska araber från familjen Umm al-Fahm, stormade ut från Tempelplatsen med automatvapen och sköt israelisk militärpolis i ryggen. Två polismän mördades brutalt innan man lyckades stoppa terroristerna.

Men i media talas det mest om metalldetektorer och att muslimerna i Jerusalem nu ber utanför Tempelplatsen. Israel har enligt rapporterna i media gjort något oförlåtligt genom att kräva att muslimer som går in på Tempelplatsen inte få ta med sig vapen. Media kallar oftast platsen Al Aqsa nu för tiden i enlighet med muslimsk terminologi. Men det är samma gamla tempelplats omgiven av samma gamla herodianska stenar.

Media visar bilder av israelisk militärpolis som använder tårgas och gummikulor mot muslimska demonstranter och gör vad man kan för att sympatin ska hamna hos demonstranterna. Det fullständigt ologiska faktum att dessa våldsamma upprorsmän rättfärdiggörs genom att muslimerna, precis som alla andra besökare till Tempelplatsen, måste gå igenom en säkerhetskontroll, slätas över.

Man utelämnar också det faktum att många muslimer dagligen går igenom israeliska metalldetektorer när de korsar den öppna platsen vid Västra muren för att ta sig till den muslimska delen av Gamla stan. Och man tonar helt ned den uppenbara kopplingen mellan metalldetektorer och terrorangreppet mot polismännen.

I stället skapar man rubriker som jämställer det groteska knivmordet på tre judar som hade firat sabbat i sitt hem i Neve Tzuf med tre palestinska araber som dödades i våldsamma sammanstötningar med israelisk polis: ”Sex döda när spänningen i Jerusalem ökar”, skrev NBC med den klassiska moraliska relativismens termer.

Israel har nu tagit bort metalldetektorerna. I stället ska det monteras upp ”smarta kameror” som kan avslöja vapen som göms under kläder och också kan identifiera och känna igen ansikten.

Beskedet kom efter att premiärminister Benjamin Netanyahu samtalat med kung Abduallah i Jordanien och är troligen kopplat till den israeliska ambassadvakten i Amman som till slut fick vända tillbaka till Israel, efter att ha skjutit och dödat två araber i självförsvar. De nya kamerorna kommer att vara färdiginstallerade tidigast om sex månader och i väntan på detta ska den polisiära närvaron runt Tempelplatsen förstärkas.

Frågan är om detta, att ge efter för upprorsmännens krav, kommer att lugna ner situationen eller leda till ännu mer extrema krav. Erfarenheten säger att det sista är mer sannolikt – i alla fall på lång sikt.

Ledare för både det muslimska brödraskapet i Israel och för Waqf, den muslimska myndigheten på Tempelplatsen, har sagt att de inte godtar någon som helst ändring i det som de definierar som status quo runt Tempelplatsen. Det har uttalats att fredag kommer att bli en ny dag av vrede som får förra fredagens upplopp att blekna om Israel inte återställer situationen sådan den var innan terrorangreppet för snart två veckor sedan.

Stämningen bland muslimer i Jerusalem, i Judéen och Samarien (Västbanken) är definitivt hatisk. I intervjuer i israelisk media lägger man ansvaret helt och fullt på Israel och ignorerar helt mordet på de två polismännen. Metalldetektorerna anses vara en israelisk komplott för att ta kontroll över Tempelplatsen. Knivmordet på de tre israelerna ”förklaras” som ett uttryck för desperation över konflikten runt Tempelplatsen. Det finns ingen förståelse för Israels argument och ingen gemensam grund för samtal.

Men trots detta är israelisk polis ändå lättad över att upploppen så långt varit mindre omfattande än man kunnat befara. Waqf:s, det muslimska brödraskapets och PA-ledaren Mahmoud Abbas upprop till folket om att storma ”Al-Aqsa” och slå sönder metalldetektorerna har inte fått den önskade uppslutningen.

Experter menar att de palestinska araberna är trötta på en ändlös konflikt och trötta på att bli utnyttjade som utpressningsmedel mot Israel och av en korrupt PA-regim. Folk vill arbeta, skaffa mat åt sina familjer och leva sina liv i fred. Det faktum att Hamas inte har utnyttjat situationen som en förevändning för att bomba Israel med sina raketer, stöder den analysen. Så på kort sikt kan därför avskaffandet av metalldetektorerna hjälpa till att lugna ned det muslimska upproret.

Men situationen i Jerusalem är extremt explosiv och kan snabbt utveckla sig till något större. Ibland är det symboliska händelser eller påstådda israeliska övergrepp som ger näring åt muslimsk vrede och leder till en upptrappning av konflikten.

Hamas, som inte är intresserat av ett nytt krig i Gaza, kan under sådana förhållanden känna sig pressat av andra terrororganisationer att ”stå upp till försvar för Al Aqsa” och börja skjuta raketer från Gaza eller utföra större terrorangrepp. I så fall är situationen utom kontroll.

Det är inte lätt för Israel att balansera behovet av säkerhet mot kraven från den extrema fanatismen hos en del av den muslimska befolkningen. Västlig medias täckning av händelsen gör inte saken lättare. Medias moraliska relativism och underliggande sympati för de våldsamma upploppen bidrar till att ge näring åt fanatismen. Detta är en farlig lek med elden. Det är denna fanatism som i värsta fall leder till knivterrorn som dräpte de tre israelerna.

Medias moraliska relativism och underliggande sympati för de våldsamma upploppen bidrar till att ge näring åt fanatismen.

Vad vill våra partier göra i praktiken?

Ledare God ideologi inte tillräckligt Politiskt arbete har med nödvändighet två sidor.  Det finns en praktisk sida, som handlar om att lösa konkreta samhällsproblem. Olof Palmes ord...