Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (tredje fr v) besöker platsen för söndagens dåd, då en lastbil rammade en grupp israeliska soldater. Fyra människor dödades och 15 skadades. Foto: Olivier Fitoussi / AP / TT

Hur försvarar man sig emot råbarkad ondska?

Israelkommentar · Publicerad 09:01, 11 jan 2017

Yael Yekutiel var 20 år. Hon älskade hästar och var en utmärkt ryttare. Hon engagerade sig även som mentor för tonåringar. Många bilder visar henne med ett stort, lekande leende på läpparna och glittrande ögon medan hon kramar om sina elever. I det elevhäfte som gjordes när hon slutade gymnasiet skrev hon: ”Om tjugo år arbetar jag som psykolog.”

I söndags stod denna mörkhåriga unga kvinna och småpratade med sina soldatvänner utanför bussen medan de deltog i en guidad tur i Jerusalem. Då kom katastrofen.

Fahdi al-Qunbar, en 28-årig fyrbarnsfar och palestinsk arab från stadsdelen Jabel Mugaber i Jerusalem, vänder skoningslöst sin lastbil mot soldaterna och trampar på gasen. Soldaterna har ingen chans när det många ton tunga monstret träffar dem. Fyra soldater mördas hänsynslöst och sexton personer skadas.

Yael blev bara 20 år.

Firandet i Gaza av detta meningslösa terrorattentat var väntat, men inte desto mindre förkastligt. Tystnaden från det palestinska självstyret (PA) var heller inte oväntad; PA-ledaren Mahmoud Abbas fördömande av terror kommer bara under hård internationell påtryckning och är alltid villkorad.

I sociala medier bland palestinska araber började mycket snart teckningar florera, som lovprisade attentatet och uttryckte hopp om en återupplivning av den till synes sjunkande terrorvågen.

Men faktum är att ”knivintifadan”, som den kallas, inte har upphört. Israeliska säkerhetsstyrkor har de senaste månaderna avvärjt mellan 90 och 100 angrepp av olika slag. Dessa omtalas aldrig i media eftersom de blev stoppade innan någon dödades. Så terrorvågen har inte avstannat, men Israel har blivit bättre på att förhindra attentaten; motivationen att mörda judar är lika stark, men säkerhetsstyrkorna har räddat många liv.

Chansen för att terrorn ska upphöra är minimal så länge som PA accepterar, och till och med uppmuntrar, den. Abbasregimens stöd till terror är väldokumenterad. Och detta stöd kommer inte att upphöra så länge som världssamfundet – nu senast genom Obama och FN – godtar påståenden som att Västbanken (Judéen och Samarien) är ockuperad palestinsk mark.

Hur kan då Israel beskydda sig mot denna form av terror? En terror som inte kräver planering och ofta utförs av personer som inte finns i säkerhetstjänstens sökarljus.

Statminister Netanyahu tryckte på tre saker till följd av terrorattacken: För det första, att bygga fler fysiska hinder mellan vägbana och fotgängare; för det andra, att säkra bättre underrättelseinformation; och för det tredje, att arbeta på snabba motreaktioner när ett terrorattentat pågår.

Allt detta är bra, men det kommer inte förhindra alla angrepp.

Det finns en metod som fungerar till nästan hundra procent: säkerhetsbarriären. Mer än femtio procent av attentaten det senaste halvåret har utförts av araber från stadsdelar i Östra Jerusalem. Det handlar om områden som Jabel Mukaber, Sur Baher, Wallaje, Issawiya och Shuafat. Invånarna där har full rörelsefrihet i Jerusalem och hela Israel. Att i ökande grad personer därifrån utför terrorattentat kommer att stärka argumentet om att bygga en barriär runt dessa stadsdelar.

Detta är synnerligen kontroversiellt, eftersom det i praktiken delar Jerusalem. Det är också problematiskt sett utifrån perspektivet av demokratiska värden och mänskliga rättigheter. Men den största mänskliga rättigheten är rätten till liv, och en sådan lösning kommer att rädda liv.

Israel försöker desperat försvara sig mot terror, samtidigt som de försöker integrera den arabiska befolkningen i samhället. Sådana som Fahdi al-Qunbar gör inte saken enkel. Om inte PA-ledningen och den arabiska befolkningen gör en verklig uppgörelse med all form av terror, är fysisk separation troligtvis nästa steg.

Den israeliska befolkningen är trött på att begrava sina 20-åriga söner och döttrar.

Israel försöker desperat försvara sig mot terror, samtidigt som de försöker integrera den arabiska befolkningen i samhället. Sådana som Fahdi al-Qunbar gör inte saken enkel.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...