Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Om Hamas skulle försvinna, och ett fredligt ledarskap skulle ta kontrollen, så skulle det leda till framgång och välstånd för alla invånare i området, skriver Roar Sørenssen. (På bilden Hamas-soldater i Gaza). Foto: Khalil Hamra / AP / TT

Hamas är själva problemet

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 1 aug 2018

Ännu en gång är vi bara millimeter ifrån ett nytt krig i och runt Gaza. I månader har de olika terroristgrupperna där angripit israeliska soldater och civilsamhället med allt ifrån stenar, brinnande drakar och ballonger, bomber, raketer och beskjutning. Den senaste sättet att utföra terror består i att skicka grupper av civila mot gränsstängslet. När israeliska soldater kommer för att skingra dem, blir de beskjutna av krypskyttar från terroristgrupperna. En israelisk soldat har redan dött och en annan ligger på sjukhus efter att denna metod tagits i bruk.

När det gäller antalet bränder som antänts av brinnande objekt som skickats från Gaza, varierar siffrorna. De officiella siffrorna inkluderar bara tillfällen då man hittar rester av drakarna eller ballongerna – rapporter från ögonvittnen räknas inte in. I genomsnitt har det startats mer än tjugo bränder dagligen under de tre sista månaderna. Israel har upprättat en egen brandstyrka som enbart bekämpar denna typ av terror. Ödeläggelsen på åkrar, grödor och natur är enorma.

Israel har visat en nästan obegränsad återhållsamhet i sitt förhållningssätt mot terrorn. Det rapporteras om stark oenighet mellan försvarsminister Liberman och premiärminister Netanyahu. Liberman vill slå till kraftigare mot Hamas men förhindras av premiärministern som försöker undvika ett nytt krig.

Israels dilemma är att världssamfundet nekar till att identifiera problemet i den här konflikten – och då har man heller ingen möjlighet att lösa det. Det är uppenbart att Hamas är problemet! Ingen av parterna, Israel eller den arabiska befolkningen i Gaza, har det bättre med Hamas. Tvärt om, om Hamas skulle försvinna, och ett fredligt ledarskap skulle ta kontrollen, skulle det leda till framgång och välstånd för alla invånare i området. Det är faktiskt så enkelt.

Men även om Israel skulle kunna störta Hamas genom militärt våld, så gör man inte det. Priset i människoliv inne i Gaza skulle bli för högt med tanke på Hamas taktik med levande sköldar. I stället väljer israeliska ledare att låta sin egen befolkning lida medan man väntar på att världen ska ta sitt förnuft till fånga.

För det finns en icke-militär lösning på problemet; internationell press på Hamas och deras sponsorer som för nuvarande anförs av Iran. Genom att strypa allt diplomatiskt, politiskt och ekonomiskt stöd till Hamas kan detta leda till intern press från befolkningen mot dem, och till deras fall.

Men världssamfundet är i stället upptaget av att fördöma Israel. Varje gång Israel känner sig tvungna att reagera möts de av massiv internationell kritik. Skulden för konflikten läggs på ”den israeliska blockaden” och man nästan försvarar, ser definitivt med förståelse på, Hamas angrepp på Israel. Man bortser från enkla fakta som att raketerna började regna över Israel långt innan det fanns någon blockad.

Ship to Gaza, som återigen är aktuell, vänder mediernas sökarljus mot ”Israels blockad” och menar att de därmed hjälper Gazas befolkning. Det är antingen otroligt naivt, eller – och mer sannolikt – drivet av en kalkylerad anti-israelisk ideologi. Man påstår sig hjälpa Gazas befolkning, och inte Hamas, samtidigt som man vet att lite eller ingenting händer i Gaza utan Hamas godkännande. I Väst godtar man för det mesta Ship to Gazas argumentation eftersom vårt förhandsinställda läge är att Israel alltid har fel. Det har media och våra politiker lärt oss – så förvirra oss inte med fakta.

Om vi i Europa hade någon som helst självrespekt, så hade vi satt oss in i fakta, avslöjat bedrägeriet och vänt vår vrede mot Hamas. Och ännu viktigare, om vi hade någon som helst barmhärtighet med befolkningen i området, både arabisk och judisk, så hade vi begärt av våra politiker att isolera Hamas.

I stället godtar vi att de israeliska invånarna dagligen får lida av terrorangrepp – och vårt indirekta stöd till Hamasregimen bygger plattformen för nästa stora krig. Om den dagen kommer när Israel återigen känner sig tvungna att sätta stopp för terrorn, kommer de barn och mödrar som Hamas gömmer sig bakom befinna sig i livsfara till stor del för att vi i Väst nekade att ta tag i det reella problemet.

Det finns en icke-militär lösning på problemet; internationell press på Hamas och deras sponsorer.

Stort intresse för Apologias nystartade kurs i apologetik

Utbildning. Att förklara och försvara den kristna tron, det ska drygt 40 elever få lära sig under Apologias nystartade distanskurs i apologetik. Syftet är att...

Lyfte behov av föräldratid – fick Haros guldmedalj

Pris. Organisationen Haro, som bland annat arbetar för ökad valfrihet i barnomsorgen, har delat ut sitt årliga pris. Det går 2018 till skribenten och...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

Fotbollsmagasin stoppar all spelreklam – offrar intäkter

Media. Fotbollsmagasinet Offside har fattat ett historiskt beslut. Från och med nu säger man nej till all reklam från spelbolag, något som varit en mycket...