Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Foto: Majdi Mohammed / AP / TT

För EU är lagen tydligen tänjbar

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 12 sep 2018

Vid första ögonkastet verkar rivningen av Khan al-Ahmar onödig och hänsynslös. Spelar det egentligen någon roll om det bor ett par hundra beduiner i några skjul i det här området?

Men det massiva motståndet från ett stort antal EU-länder vittnar om att här är det mer än tvåhundra beduiners öde som står på spel. Frederica Mogherini satte fokuset rätt när hon talade om Khan al-Ahmars känsliga läge i förhållande till att bevara tanken på en palestinsk stat.

Den beduinska landsortsbyn ligger i ett mycket strategiskt område mellan Jerusalem och Döda havet. Det palestinska självstyrets (PA) tidigare statsminister Salam Fayad presenterade 2009 en plan som gick ut på att överge förhandlingarna med Israel och i stället bygga en palestinsk stat bland annat genom att ”skapa fakta på marken” – det vill säga, olaglig byggnation.

Ett av de viktigaste områdena som utsattes för sådan byggnation var öster om Jerusalem, och avsikten var att lägga beslag på marken och därmed koppla samman de två PA-kontrollerade städerna Ramallah och Betlehem. Fayad fick ivrigt stöd från EU för den här planen, trots att området enligt Oslo­avtalet kontrolleras av Israel, som därför är ansvarigt för all utbyggnad i området. Khan al-Ahmar anses som ovärderlig om planen ska lyckas.

Nu har alltså Khan al-Ahmar-ärendet avgjorts av Israels Högsta domstol till fördel för staten. Denna domstol är internationellt känd för att sätta mänskliga rättigheter högt och har ofta avgjort domar till nackdel för staten. I ärendet Khan al-Ahmar krävde rätten att en alternativ plats måste förberedas innan beduinerna ska kunna flyttas – något man inte krävde innan man slängde ut de judiska bosättarna från Gaza. Israels högsta domstol är med andra ord en särdeles trovärdig instans i att tillvarata rättigheterna för de palestinska araberna.

Det chockerande i det här ärendet är därför inte de israeliska myndigheternas eller Högsta domstolens beslut, utan EU:s uppförande. EU kastar här alla principer om respekten för demokratiska värden och rättssamhället, samt principen om att upprättade avtal ska hållas, i papperskorgen. Det är särskilt oroväckande med vilken lätthet man initierar och finansierar olagligheter på Västbanken”, medan man fördömer israelisk byggnation i bosättningarna som utförs i enlighet med lagen – och i enlighet med Oslo­avtalet.

Så länge det inte finns ett fredsavtal regleras förhållandena enligt ingångna avtal. EU är annars mycket bra på att referera till Oslo­avtalet – när det passar dem. Slutsatsen är att EU spelar ett cyniskt antiisraeliskt spel; de har mist all trovärdighet i detta ärende.

EU kastar här bort alla principer om respekten för demokratiska värden och rättssamhället.

Kinas kristna ledare möter ökat våld med historisk deklaration

Förföljelse. I en frimodig proklamation har 279 kristna ledare i Kina gått ut och markerat emot de tilltagande övergreppen på kristna och kristen tro i landet....

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...