I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Tänk att en helt vanlig person som jag får vara utvald av Gud.

Inför söndag · Publicerad 00:01, 14 jul 2017

Jeremia 1:4–10 (SFB15)

Herrens ord kom till mig. Han sade: ”Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig, och innan du kom fram ur modersskötet helgade jag dig. Jag satte dig till profet för folken.” Men jag svarade: ”O, Herre Gud! Jag kan inte tala, för jag är för ung.” Då sade Herren till mig: ”Säg inte: Jag är för ung, utan gå vart jag än sänder dig och tala vad jag än befaller dig. Var inte rädd för dem, för jag är med dig för att rädda dig, säger Herren.” Och Herren räckte ut sin hand, rörde vid min mun och sade till mig: ”Se, jag lägger mina ord i din mun. Jag sätter dig i dag över folk och riken för att rycka upp och bryta ner, förgöra och fördärva, bygga upp och plantera.”

Jag vet att jag är ganska vanlig. Jag är en av tio miljoner människor i Sverige, kan lätt smälta in i mängden och i en statistisk undersökning tror jag inte att jag skulle utmärka mig nåt speciellt oavsett område. Jag äter relativt vanligt, jag är normalstor, normalbegåvad och har ganska vanliga intressen. Jag tycker om att läsa, äta goda middagar och umgås med vänner. Jag har en man, två barn och en hund. Jag bor i Stockholm, kör Toyota och pusslar så gott jag kan för att balansera livets alla olika områden. Så ja, som sagt, jag är nog rätt vanlig. Därför har jag många gånger frågat mig vad Gud ser hos mig. Vad som är speciellt med mig, varför han vill använda mig. Det måste ju finnas någon bättre för jobbet?!

Jag är säker på att det var så Jeremia kände sig. Han kände sig förmodligen inte alls som särskilt speciell eller extraordinär. Snarare tvärtom, han visste precis sina tillkortakommanden och där han inte höll måttet. Ändå utvalde Gud honom att göra fantastiska saker.

Jag ler när jag skriver detta, för även där kan jag känna igen mig. För så länge jag fortsätter att röra mig framåt kommer jag alltid känna mig lite ”ute på djupt vatten”. Som att jag inte räcker till. Jag skrattar ibland för mig själv och säger: ”Hur tänkte Gud egentligen?” Men det är ju det här som är fantastiskt med Gud! För det första är ju hela poängen att ingen av oss är tillräckliga men att han är det. Han var tillräckligt helig för att rädda oss, tillräckligt ren, tillräckligt mäktig.

Det är ju också fantastiskt att han inte ser någon av oss som en i mängden, att han ser våra unika gåvor och talanger och att han i samma stund om han räddar oss sänder ut oss på uppdrag. Och trots att ingen av oss håller måttet, eller ens förtjänar att bli använd av honom, inkluderar han oss i sin plan. Romarbrevet 8 säger att Gud både har gjort oss rättfärdiga och kallat oss. Det står i samma mening. Kanske sades det i samma andetag. Alltså är det här att vara använd av Gud inte för någon elitskara av särskilt kristna eller religiöst kompetenta. Det är för alla. För oss vanliga.

När du går till arbetet en tidig morgon är du utsänd av Gud. När du stöter på en granne och står och pratar över häcken är du utsänd av Gud. När du har semester tillsammans med din brokiga familj är du utsänd av Gud. Kallad att sprida hans ljus. Du och jag har förmånen att, om vi vill, få vara en del av Guds frälsningshistoria där alla människor ska få möjlighet att lära känna Jesus. Vi måste inte, men vi får. Han kallar oss.

Jag är glad att Jeremia inte stannade vid att se på sina tillkortakommanden utan att han accepterade Guds kallelse att gå ut och tala Guds ord till människor.

Kanske är det dags för dig att göra samma sak, acceptera ansvaret och kallelsen. Sluta se ner på det du har att erbjuda. Och inte heller se ner på det Gud kallar till. För ofta är det inte särskilt glamoröst. Men av egen erfarenhet vet jag att mitt normala och otillräckliga alltid räcker i Guds hand. Och tänk att en helt vanlig person som jag får vara utvald av Gud. Kallad. Utsänd. Inkluderad i hans plan. Vilken nåd.

Bön:

Gud, hjälp mig att acceptera ansvaret att leva kallad och utsänd av dig. Hjälp mig att se möjligheterna i de små stunderna, hjälp mig att sprida ditt ljus.

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...