Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Minnesdag för en svensk hjälte

Gästkrönika · Publicerad 00:01, 26 apr 2013

Det är ett viktigt ställningstagande att riksdagen nu ställt sig bakom motionerna från kristdemokraterna Mikael Oscarsson och Caroline Szyber om att göra Raoul Wallenbergs namnsdag den 27 augusti till en särskild nationell minnesdag för hans heroiska och osjälviska insatser i att rädda tusentals judar i Budapest 1944.
Beslutet har säkert mognat fram i ljuset av hundraårsdagen ifjol av Wallen­bergs födelse och den framväxande debatten om behovet av goda förebilder att lyfta fram i kampen mot alla som vill devalvera människovärdet.

Båda motionärerna förtjänar stor heder för sina initiativ. Dock skapar Szybers kommentar en aning smolk genom att påstå om Sverige att "vårt bidrag till andra världskrigets historia kan sammanfattas i en enda man – Raoul Wallenberg".

Hans hjältedåd var stort och föredömligt – och hindrar inte heller att hålla levande minnet från krigsåren av andra osjälviska insatser. Hit hör, inte minst, alla svenskar engagerade i att rädda danska judar över Öresund till Skåne, de vita Röda Korset-bussarna under greve Folke Bernadottes ledning för att ta hand om judiska och andra fångar från förintelselägren, den imponerande stora nationella insamlingen Finlandshjälpen, eller de 8 000 frivilliga svenska soldater som stred för Finland mot de sovjetryska angreppen – och där många gav sitt liv för vårt östra grannlands fred och frihet.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...